Din ce fac unii lapte de oaie, ANSVSA i-a prins
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit o serie de nereguli practicate de unele firme legat de procesarea, depozitarea şi comercializarea laptelui crud, produselor lactate şi pastei de tomate/bulion/ketchup.
Așa de exemplu, printre nereguli s-a numărat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de grăsimi vegetale – 5 probe, în urma definitivării interpretării rezultatelor buletinelor de analiză emise de IISPV şi LSVSA judeţene.
De asemenea, au mai fost depistate 46 de probe de lapte şi produse lactate neconforme în ceea ce priveşte conţinutul de proteină, grăsime şi/sau sare, nerespectând cerinţele Regulamentului (CE) nr.1169/2011 cu privire la informarea consumatorului, în timp ce şase probe de bulion de tomate, pastă şi sos de tomate, au fost necorespunzătoare din punct de vedere al conţinutului de conservanţi, nerespectând legislaţia europeană.
Neconformităţile au fost gestionate în cadrul platformei Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi au fost dispuse, după caz, măsuri de retragere de pe piaţă.
Controlul a fost realizat în perioada 18 – 26 octombrie, obiectivele controlate prioritar fiind depozitele frigorifice şi depozitele de produse alimentare fără regim termic, ce efectuează operaţiuni de import din ţări terţe şi comerţ intracomunitar, unităţile de procesare lapte şi produse din lapte, unităţile de procesare/depozitare pastă de tomate/bulion/ketchup, precum şi unităţile de comercializare en gros şi en detail a laptelui, a produselor lactate, a pastei de tomate/bulion/ketchup.
În cadrul controalelor tematice s-au prelevat probe, în vederea efectuării examenelor de laborator, pentru identificarea practicilor frauduloase în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, respectiv substituirea laptelui de oaie/capră cu lapte de vacă, adaosul de grasime vegetală, adaosul de proteină de soia sau adaosul de apă.
Pentru evidenţierea fraudelor alimentare la bulion, s-au efectuat prelevări de probe, în vederea determinării adaosului de conservanţi.
Au fost verificate 710 unităţi de lapte şi produse lactate, unde s-au constatat etichetări incomplete, neprezentarea documentelor de provenienţă brânză FETA origine Bulgaria sau depozitare, manipulare şi igienizare necorespunzătoare, potrivit ANSVSA.
Din cauza neregulilor, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 286.920 de lei și s-a reţinut oficial cantitatea de 638 de kg lapte şi produse lactate.
La pasta de tomate/bulion/ketchup au fost verificate 609 unităţi, fiind date 17 amenzi contravenţionale în valoare de 98.400 de lei. De asemenea, s-a reţinut oficial cantitatea de 443 de kg pastă de tomate şi 45 de kg ketchup.