Din ce în ce mai mulți oameni singuri se îndrăgostesc de Chatbot
De când a fost inventată, Inteligenței Artificiale (A.I) i s-au găsit cele mai diverse întrebuințări. Chatbot-ul scrie cărți, poartă conversații, interpretează muzică și din ce în ce mai des e implicat în relații romantice. Unii psihologi spun că e bine, alții că e rău.
De la momentul în care A.I. a început să imite personalitatea și emoțiile umane, nu a mai durat mult până au apărut relațiile romantice om-chatbot. Unii împătimiți ai tehnologiei au ajuns să se îndrăgostească de chatbots și îi consideră perfecți pentru o relație, fiindcă par capabili să ofere companie, afecțiune și sprijin mai ceva decât omul. Un exemplu în acest sens este Replika, o aplicație care permite utilizatorului să creeze un avatar după pofta inimii sale. Avatarul poartă conversații, ține de urât singuraticilor, e empatic și, contra unei sume, poate oferi și servicii sexuale. Nici versiunea ChatGPT nu este cu mult mai prejos. Versatil și expert în conversații, ChatGPT se adaptează stilului de abordare al utilizatorilor și tonului acestora. Din acest motiv, numeroși oameni ajung să se îndrăgostească de ChatGPT.
În rândul psihologilor părerile sunt împărțite asupra acestui tip de comportament uman. Unii psihologi cred că A.I. poate ajuta la combaterea singurătății, anxietății și depresiei provocate de singurătate și absența unui partener de viață. Alții consideră că A.I. poate crea dependență emoțională și poate manipula sentimentele utilizatorilor. Oameni riscă să ajungă, astfel, să trăiască într-un univers paralel, care nu are nimic de-a face cu realitatea, își pot neglija relațiile cu partenerii de viață și se pot izola și îndepărta de semenii lor, în ansamblu, ceea ce nu este în beneficiul sănătății lor mintale. Aflată încă în primii săi ani de ”viață”, A.I. ridică deja multe probleme sociale și etice, iar avansarea tehnologică va face și mai dificlă stabilirea limitei dintre bine și rău privind utilizarea chatbot la scară largă.