Din… laboratoare, direct în turela tancurilor
Rusia a mobilizat, a pus în mișcare și-a trimis în Ucraina mașinăria de război de la Kremlin. Așa cum e ea, mai bună, mai proastă, mai depășită… Adică, a trimis trupe paramilitare, tancuri, artilerie, rachete balistice, rachete Grad. Iar Ucraina a început să se apere după putință și după pricepere. În afară de arme, cu șiretenie, cu capcane, căci, nu-i așa, à la guerre comme à la guerre.
Trecem peste faptul că toată lumea a pus mâna pe arme, și peste acela că s-au împărțit Kalașnikoave populației, și ne oprim la, să le zicem, laboratoarele de arme explozive. Ne referim, adică, la cocktail-urile Molotov la a căror realizare chiar Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a îndemnat populația civilă. „Pregătiți-vă!” – au spus oficialii ucraineni. Și oamenii din popor așa au făcut. Între blocuri, în adăposturi, la fereală sau chiar la vedere, civilii, cu precădere femeile, au trecut la pregătirea de arme explozive. Mă rog, nu cu efect ca al tancurilor rusești. Dar destul de eficiente. Pe care, de altfel, le-au mai folosit și în 2014, când cu Euromaidanul.
Se pare că nu e chiar așa complicat să faci și să folosești un cocktail Molotov. E nevoie de o sticlă – de sticlă, nu pet de plastic – niște benzină, dar funcționează și cu motorină, terebentină sau chiar kerosen, și-o cârpă îmbibată cu lichidul respectiv și îndesată în gura sticlei. Musai și de chibrituri. Se aprinde cârpa și e aruncată sticla spre țintă. Ea, când se sparge, împrăștie benzina care ia foc. Însă, voi nu faceți așa acasă ori pe stradă ori altundeva!
Mai multe berării din marile orașe ale Ucrainei au golit sticlele de conținut – de bere, carevasăzică – și le-au pus la îndemâna și la dispoziția voluntarilor. În confecționarea de astfel de explozibil se implică absolut toată lumea, fără să se țină cont de pregătire, sex, vârstă, alte criterii de statut sau studii.
Primele astfel de arme explozive le-au făcut și folosit finlandezii în 1939, când au învins armata Uniunii Sovietice.