Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, va fi rejudecat după ce instanța a desființat decizia de prescripție
Curtea de Apel Târgu Mureș a decis rejudecarea dosarului în care David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, este acuzat că a primit mită un bloc cu trei etaje din partea omului de afaceri Ioan Bene. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Mureș, reluându-se din faza procedurii de cameră preliminară.
De la prescripție la rejudecare
În luna mai 2023, Tribunalul Cluj a închis cazul pe motiv că răspunderea penală a fost prescrisă. Decizia a fost contestată atât de cei doi inculpați, cât și de procurorii DNA. Curtea de Apel Târgu Mureș a admis apelurile și a hotărât desființarea sentinței Tribunalului Cluj, precum și a altor decizii anterioare ale instanțelor inferioare.
Acuzațiile DNA
Potrivit procurorilor, în anul 2012, David Ciceo ar fi primit de la Ioan Bene un imobil în Cluj-Napoca, evaluat la peste 1,25 milioane de lei, sub forma unei mite. În schimb, Ciceo ar fi asigurat alocarea de fonduri publice către firma lui Bene pentru lucrări la platforma de parcare aeronave Apron 4, parte a proiectului de extindere a pistei Aeroportului Cluj.
Contractele pentru aceste lucrări, atribuite în mod preferențial, au fost finanțate din bani publici, încălcând normele de transparență și concurență.
Contextul licitațiilor trucate
Investigațiile DNA au început în urma atribuirii controversate a unor contracte pentru construcția pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Cluj. În anul 2011, firma Construcții Napoca, administrată de Ioan Bene, a câștigat contractul pentru prima etapă a proiectului, estimat la milioane de euro. Ulterior, lucrările din etapa a doua au fost atribuite direct, fără licitație publică.
Aceste fapte s-au desfășurat în perioada în care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost implicat într-un alt dosar de corupție legat de aceeași investiție.
Evoluția procesului
Dosarul a fost inițiat în 2017, dar a fost marcat de tergiversări și nereguli procedurale, care au dus în final la invocarea prescripției. Curtea de Apel Târgu Mureș a hotărât acum că procesul trebuie reluat, considerând necesară o reexaminare completă a probelor.
În acest caz, imobilul care a făcut obiectul mitei a fost deja confiscat, iar autoritățile au instituit sechestru asigurator asupra acestuia.