Directorul Centrului de afaceri ucraineano-român din Cernăuți: mai mult de jumătate dintre firmele ucrainene și-au suspendat activitatea
Mai mult de jumătate dintre firmele din Ucraina şi-au suspendat activitatea după declanşarea războiului, a declarat, joi, directorul Centrului de afaceri ucraineano-român din Cernăuţi, Liviu Rusu, transmite trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu.
Potrivit acestuia, mai bine de un sfert din totalul fabricilor ucrainene, concentrate în special în regiunile dezvoltate ale Ucrainei, au fost distruse de bombardamentele armatei ruse.
„Cu părere de rău, situaţia din domeniul economic nu diferă de celelalte domenii. De când ţara se află în război, a început şi o criză în domeniul economic, o criză enormă. În momentul de faţă, 54% din toţi agenţii economici din Ucraina şi-au suspendat activitatea. Circa 37% din producătorii industriali au fost complet distruşi, deci toate unităţile de producţie„, a afirmat Rusu.
Totodată, acesta a precizat că moneda ucraineană, grivna, s-a depreciat cu 10-12% faţă de dolarul american sau moneda unică europeană.
„Această scădere poate fi stopată doar prin resurse financiare venite din exterior. De ce? Fiindcă valuta în Ucraina vine din exporturi. Exporturile erau organizate prin porturile maritime, portul de la Mariupol, zona Nikolaev, zone în care în momentul de faţă se duc lupte foarte grele şi nu pot fi efectuate aceste exporturi„, a arătat Rusu.
Şeful Centrului de afaceri ucraineano-român atrage atenţia că, în condiţiile războiului, terenurile agricole nu vor putea fi lucrate, ceea ce va produce pierderi foarte mari Ucrainei. Peste 30% din exporturile mondiale de floarea-soarelui şi soia provin din Ucraina.
„Evident că această criză se va aprofunda în primul rând din cauză că în momentul de faţă luptele se duc în Estul, Sudul, Nordul Ucrainei, zone care au avut o dezvoltare foarte puternică agricolă. Să nu uităm de faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari producători agricoli la nivel mondial. 10% din tot exportul de grâu de pe faţa pământului provine din Ucraina. În condiţii de război, pământul nu poate fi arat şi semănat, deci această recoltă nu va mai fi şi în toate ţările care depind de Ucraina va fi o creştere a preţurilor la alimente„, a adăugat directorul Centrului de afaceri ucraineano-român.