Directorul CNAIR, Florea Dascălu, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în urma unui flagrant realizat de DNA
Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Dascălu Florea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție de către Tribunalul Arad. Sentința vine în urma unui flagrant realizat de DNA Timișoara, care a colaborat cu un om de afaceri arădean pentru a documenta faptele de corupție.
Acuzații și proces
Dascălu Florea a fost găsit vinovat de trafic de influență în formă continuată și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații confidențiale, în scopul obținerii de beneficii materiale pentru alții. Însă, instanța l-a achitat pentru acuzația de luare de mită.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, Florea, în calitatea sa de director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, a primit în mod repetat sume de bani și alte foloase necuvenite, în valoare totală de 37.060 lei, de la un administrator de societate comercială. În schimb, acesta și-a folosit influența pentru a facilita câștigarea unor contracte de către omul de afaceri respectiv.
De asemenea, Florea a furnizat informații confidențiale pentru a asigura câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Procurorii au interceptat și documentat aceste activități, culminând cu un flagrant în data de 22 octombrie 2022.
Decizia Tribunalului Arad
Tribunalul Arad l-a condamnat pe Dascălu Florea la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență și la 1 an și 6 luni pentru permiterea accesului neautorizat la informații, cumulând pedepsele pentru o sentință finală de 3 ani și 6 luni de închisoare. Sentința include și confiscarea unor sume de bani și ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse anterior.
„Condamnă pe inculpatul Dascălu Florea, fără antecedente penale, la 3 ani închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată. Condamnă pe același inculpat la 1 an și 6 luni închisoare pentru infracțiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. Achită pe inculpat pentru infracțiunea de luare de mită. Contopește pedepsele aplicate inculpatului și stabilește pedeapsa rezultantă de 3 ani și 6 luni închisoare, în regim de detenție,” se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Arad.
De asemenea, instanța a dispus scăderea din pedeapsă a perioadelor de reținere și arest preventiv, menținerea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile și plata unor cheltuieli judiciare de 8.000 lei. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.