Directorul general al STB: Contractul colectiv de muncă al angajaţilor este valabil
Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti este valabil şi am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, a declarat, miercuri, directorul general al STB, Adrian Criţ.
El a subliniat că trebuie modificate condiţiile de muncă ale angajaţilor, să fie mai bune.
„Recunoaştem sindicatul reprezentativ, sindicatele din STB ca şi reprezentanţi ai angajaţilor. De la acest lucru am plecat din prima zi de mandat. În cele 10 luni de mandat am avut 19 întâlniri cu sindicatul reprezentativ şi încă circa şase întâlniri ce celelalte sindicate.(…) Ştim că noi nu putem realiza ceea ce ne dorim decât cu sprijinul angajaţilor. Contractul colectiv de muncă, în conformitate cu articolul 20 din legea 55/2020 este valabil în momentul de faţă. Noi suntem în continuare în stare de alertă şi pe perioada stării de alertă orice contract colectiv de muncă rămâne valabil. Mai mult, ca urmare a solicitării sindicatului reprezentativ şi a celorlalte sindicate am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. S-a transmis o informare către sindicatul reprezentativ în data de 7 ianuarie cât şi către celelalte sindicate prin care începând cu data de 15 intrăm în negocieri”, a spus Criţ, potrivit STB.
El a subliniat că nu a suspendat niciodată discuţiile cu niciun reprezentat al sindicatelor, ci, dimpotrivă, i-a chemat, le-a solicitat sprijin.
„De asemenea, am sprijint realizarea unor condiţii mai bune de muncă. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi angajaţii. Dacă în ultimii 20 de ani investiţiile nu au fost majore în zona de reparaţii de infrastructură, pentru anul acesta avem prevăzut şi acest aspect. Condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie modificate, trebuie să fie mai bune. Ştiu că s-a pus problema vizavi de anumite piese de schimb, de întreţinerea a parcului”, a subliniat directorul STB.
De ce sunt supărați oamenii
„Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a afirmat preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.
Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.
„Mai mult, după discuţiile avute acum o săptămână, când i-am cerut directorului general să spună care va fi creşterea de salarii fundamentată în proiectul de buget, şi despre care n-a spus nimic atunci, ieri am intrat în posesia proiectului de buget şi creşterea fondului de salarii este minus 1,64%. Deci ce inflaţie? Că bugetul de salarii e mai mic decât anul trecut. Dar la capitolul contracte de mandat, comisii, comitete şi ce mai e pe acolo, creşterea e de 18,94%, deci când e vorba de Consiliul de Administraţie şi de directorul general s-a putut, iar când e vorba de oameni nu se poate. Aşa vede el evoluţia şi relaţia cu forţa de muncă din cadrul societăţii. Şi asta lăsând la o parte faptul că a proferat ameninţări, a demis prin unităţi, i-a ameninţat pe oameni să nu participe la protest, aşa a incitat şi mai rău oamenii”, a adăugat Vasile Petrariu.
Liderul sindical a susţinut că pe moment programul de circulaţie a STB nu este afectat, deoarece la protest participă doar angajaţi care nu se află în timpul de lucru.