Dispar ursuleții Koala? (VIDEO)
Populaţia de koala din Australia este afectată de clamidioză şi experţii în faună sălbatică spun că emblematicul marsupial ar putea să dispară din multe zone ale ţării.
Potrivit CNN, chlamydia se transmite sexual şi infectează mai mult de 100 de milioane de oameni anual şi poate cauza infertilitate dacă este netratată. În cazul koala, infecţia necontrolată poate cauza orbire şi chisturi dureroase în tractul reproducător al animalului ce pot duce la infertilitate şi chiar la deces.
Antibioticele folosite pentru a trata boala pot distruge flora intestinală delicată necesară animalelor pentru a consuma dieta lor de bază, frunzele de eucalipt, astfel că unele exemplare mor de foame după ce au fost tratate. În plus, boala se poate răspândi rapid. În 2008, exista „o răspândire foarte, foarte scăzută”, de aproximativ 10%, la koala din Gunnedah, localitate rurală din nord-estul New South Wales, potrivit lui Mark Krockenberger, profesor de patologie veterinară la Universitatea din Sydney. Până în 2015, cifrele au screscut până la 60%. În prezent, aproximativ 85% din populaţia de koala este infectată, a mai spus Krockenberger.
„Dacă te gândeşti, nu mai este o populaţie viabilă din cauza infertilităţii. Aproape toate femelele care sunt infectate cu Chlamydia devine infertilă într-un an, poate doi, maxim… Chiar dacă supravieţuiesc, nu se mai înmulţesc”, a mai explicat profesorul.