Dispare o taxă de pe factura de energie electrică. Când primesc românii banii înapoi

Publicat: 19 nov. 2024, 09:32, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Dispare o taxă de pe factura de energie electrică. Când primesc românii banii înapoi

Un nou set de modificări legislative aduce vești importante pentru consumatorii de energie electrică din România. Deputații au adoptat o lege prin care implementarea contribuției pentru mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD) în facturile de energie este amânată până la 1 aprilie 2025. Această decizie vine după ce contribuția, în valoare de 0,12 lei/MWh (aproximativ 0,000128 lei/kWh), fusese deja introdusă în facturi începând cu luna octombrie 2024.

Ce este contribuția CfD și de ce este importantă?

Contribuția CfD reprezintă un cost suplimentar adăugat în facturile de energie electrică pentru a susține o schemă financiară gestionată de Transelectrica și OPCOM. Aceasta are ca scop sprijinirea tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon, esențiale pentru tranziția către un sistem energetic mai curat.

Fondurile colectate prin acest mecanism urmează să acopere cheltuielile legate de implementarea schemei, care este estimată la o valoare de 3 miliarde de euro și se va desfășura pe o perioadă de 15 ani. Banii vor proveni exclusiv din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene.

Conform noii legi, contribuția CfD nu va mai fi percepută până la 1 aprilie 2025. Facturile emise între 1 octombrie 2024 și 1 aprilie 2025, care au inclus această contribuție, vor fi refăcute, eliminând costul aferent.

Totodată, Transelectrica și OPCOM vor putea recupera cheltuielile legate de acest mecanism doar după intrarea în vigoare a contribuției, în baza reglementărilor stabilite ulterior de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Această amânare implică și o clarificare privind momentul colectării fondurilor. Începând cu 1 aprilie 2025, contribuția CfD va fi inclusă în facturile consumatorilor, în condițiile stabilite de ANRE.

Reacțiile furnizorilor de energie

Furnizorii de energie electrică și-au exprimat nemulțumirea cu privire la situația generată de implementarea prematură a contribuției CfD. Aceștia au atras atenția că au fost nevoiți să colecteze deja sumele aferente mecanismului, ceea ce a generat confuzie și costuri suplimentare. Unii dintre furnizori au subliniat că este incert dacă aceste costuri vor fi recuperate sau dacă vor trebui să suporte pierderi financiare.

Conform acestora, costurile generate de colectarea contribuției premature ar putea ajunge la 100.000 de euro lunar. Ei au explicat că, deși sunt intermediarii prin care banii ajung la Transelectrica și OPCOM, nu au responsabilități directe în gestionarea schemei CfD. În plus, a rămas neclar dacă aceste sume vor fi incluse în decontările pentru sistemul de prețuri plafonate sau vor rămâne nerecuperabile.

„- Colectarea contribuției CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, de către furnizorii de energie electrică, respectiv de producătorii de energie electrică cu drept complementar de furnizare, în facturile consumatorilor finali începând cu 1 aprilie 2025;

– Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanței de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD”