Disponibilizări masive de personal la cea mai mare Direcție din cadrul CJ Dolj: 694 de posturi desființate, 300 de angajați trimiși acasă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/cj-dolj.jpg)
Situație fără precedent la o instituție de stat din județul Dolj. Concedierile masive care se pregăteau de ceva timp au devenit oficiale. Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară de joi a Consiliului Județean (CJ) Dolj, reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj începând cu data de 01.07.2025. Nu mai puțin de 694 de posturi au dispărut din organigramă, din care 300 erau ocupate, restul fiind vacante. „Propunerea de reorganizare este realizată în conformitate cu prevederile art. 65 din Codul Muncii, având o cauză reală și serioasă“, se specifică în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.
Disponibilizări masive de personal la cea mai mare Direcție din cadrul CJ Dolj, acesta a fost cel mai sensibil proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi a Consiliului Județean Dolj. Reorganizarea DGASPC Dolj, instituția din subordinea CJ cu cei mai mulți angajați, a trecut și de votul celor 37 de consilieri (majoritatea sunt de la PSD și PNL). Cei trei consilieri județeni AUR s-au abținut de la vot.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj este o instituție publică cu personalitate juridică, înființată în subordinea Consiliului Județean Dolj, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale.
„Din analiza situației comparative a numărului de posturi din structura propusă față de structura actuală, rezultă o scădere a numărului de posturi cu 694 posturi, din care 300 posturi ocupate (30 – Aparat propriu 18.87% + 270 – Servicii sociale 19.88%) și 394 posturi vacante (15 – Aparat propriu 88% + 379 – Servicii sociale 64.56%)“, se arată în proiectul de hotărâre.
Disponibilizări masive de personal la cea mai mare Direcție din cadrul CJ Dolj. Cum este motivată decizia
Reorganizarea DGASPC Dolj are la bază rațiuni economice, mai exact economii la bugetul județului, măsurile de reducere a cheltuielilor de personal fiind realizate „în conformitate cu prevederile art. 65 din Codul Muncii, având o cauză reală și serioasă, desființările de posturi fiind efectiv, fundamentate economic și urmărind încadrarea în limitele bugetare“, se specifică în raportul atașat proiectului de hotărâre. Măsurile de reorganizare avute în vedere prevăd reducerea numărului de posturi vacante și ocupate începând cu data de 1 iulie 2025.
Prezenta propunere de reorganizare implică modificări de structură pe toate cele trei componente și anume: „Asistență socială în caz de invaliditate“, „Asistență socială pentru familie și copii“ și „Asistență socială“.
Potrivit sursei citate, printre premisele de la care pleacă propunerea de reorganizare a DGASPC Dolj se numără: încadrarea in resursele financiare aprobate; respectarea principiilor economicității, eficienței și eficacității; asigurarea numărului minim de personal pentru desfășurarea activității în conformitate cu prevederile legale; asigurarea continuității activității și evitarea unor situații generatoare de discontinuitate; menținerea calității serviciilor. Cu alte cuvinte, ne descurcăm și cu personal mai puțin.
Exemple de centre desființate sau restructurate
Disponibilizări masive de personal la cea mai mare Direcție din cadrul CJ Dolj. În raportul atașat proiectului de hotărâre privind reorganizarea DGASPC Dolj sunt trecute și toate propunerile de desființare sau reducere a numărului de posturi vacante sau ocupate. Astfel, au fost desființate Casa de tip familial Calafat II, Casa „Voinicelul“, Casa „Zefir“, Casa „Brândușa“ și Casa „Amicii“.
De asemenea, în cadrul Centrului de servicii de asistență maternală s-a modificat numărul de posturi de la 414 la 367, după cum urmează: se desființează 47 funcții contractuale de execuție, din care 29 funcții contractuale de execuție ocupate, respectiv 8 posturi inspector specialitate, 8 posturi asistent social, 10 posturi asistent maternal și 3 posturi șofer și 18 funcții contractuale de execuție vacante, respectiv 1 post inspector specialitate, 1 post psiholog, 1 post asistent social 15 posturi asistent maternal.
În cadrul Centrului de servicii pentru copilul aflat în plasament la rude/familii/persoane s-a modificat numărul de posturi de la 34 la 15, după cum urmează: se desființează 19 funcții contractuale de execuție, din care 17 funcții contractuale de execuție ocupate, respectiv 3 posturi asistent social, 11 posturi inspector specialitate și 3 posturi șofer și 2 funcții contractuale de execuție vacante, respectiv 1 post psiholog și 1 post asistent social.
Iată și alte exemple de modificări de posturi:
- În cadrul Centrului de consiliere și sprijin în vederea reintegrării/integrării copilului în familie se modifică numărul de posturi de la 39 la 14, după cum urmează: se desființează 25 funcții contractuale de execuție, din care 15 funcții contractuale de execuție ocupate, respectiv 2 posturi asistent social, 12 posturi inspector specialitate, 1 post inspector specialitate (contabil).
- În cadrul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți şi copii se modifică numărul de posturi de la 24 la 6, după cum urmează: se desființează 1 post funcție contractuală de conducere vacantă Șef Centru gradul II; se desființează 17 funcții contractuale de execuție, din care 4 funcții contractuale de execuție ocupate asistent social și 13 funcții contractuale de execuție vacante, respectiv 1 post asistent social, 10 posturi inspector specialitate și 2 posturi șofer.
- În cadrul Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Maria“ se modifică numărul de posturi de la 69 la 43, după cum urmează: se desființează 26 funcții contractuale de execuție, din care 13 funcții contractuale de execuție ocupate, respectiv 1 post farmacist, 7 posturi asistent medical, 2 posturi infirmieră, 1 post referent, 1 post muncitor calificat și 1 post îngrijitor.
Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile: „Primul principiu a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit“
Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a explicat că aceste reorganizări se fac la nivelul tuturor instituțiilor din România.
„Noi am început să lucrăm la un proiect de reorganizare a direcției din momentul când am văzut și modul de concepere a bugetului național, când am văzut modul de gândire a tot ce înseamnă organizarea și reorganizarea unor direcții din subordinea Consiliului Județean. Primul principiu a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit. Copil, adult, adult cu handicap și niciun beneficiar nu va avea de suferit. Toate vor funcționa la standardul pe care-l cere legea, tot ce înseamnă partea de bunuri, servicii va fi asigurată la standardul pe care-l cere legea, chiar dacă standardul de cost nu a mai fost actualizat de ani și ani de zile și nu mai dai 17 lei pentru trei mese pe zi, dar aici venim noi cu o suplimentare și vom asigura în continuare aceste fonduri.
Pentru reorganizarea activității, într-adevăr sunt 282 de persoane care au de suferit prin pierderea locului de muncă. Știți cum e treaba? Eu zic să o facem mai, cum să zic, mai categoric. Dacă avem vreo informație, o spunem nu aici, acolo unde trebuie să se ocupe de ea“, a afirmat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Disponibilizări masive de personal la cea mai mare Direcție din cadrul CJ Dolj. Urmează un val de procese?
Potrivit acestuia, oamenii din DGASPC Dolj care vor rămâne fără un loc de muncă vor fi ajutați să-și găsească altul.
„O să avem aproape pentru toți soluții alternative. În trei zile, noi am vorbit cu 5 cămine private, 3 clinici private, 4 hoteluri, 6 fabrici, 2 firme de distribuție și alți 6 operatori economici. Am vorbit la AJOFM, cu beneficiarii fondurilor din tranziție justă. La ora actuală sunt 2884 de solicitări de angajare. Dacă e cineva de la un cămin de bătrâni de la noi, că e îngrijitor, că e asistent medical, că e infirmier, căruia i se restructurează postul, putem să îi găsim în sistemul celălalt, privat, de lucru. Toată lumea a spus că le trebuie oameni. Cineva a cerut 21 de persoane“, a mai precizat șeful CJ Dolj.
Prin aprobarea noii organigrame și a statului de funcții numărul de posturi existente la DGASPC Dolj se reduce de la 2.121 la 1.427 de posturi. Conducerea Direcției se așteaptă acum la un val de procese în instanță.
Citește și: Societatea controlată de primăria unui municipiu important, profit uriaș în 2024. Ce servicii oferă