Dividendele companiilor listate nu mai concurează dobânzile titlurilor de stat (Analiză)

Publicat: 17 iul. 2024, 20:05, de Cristian Dogaru, în ECONOMIE , ? cititori
Dividendele companiilor listate nu mai concurează dobânzile titlurilor de stat (Analiză)
sursa: google

Creșterea bursei din ultima vreme a tăiat din randamentul dividendelor oferite de acțiunile listate astfel încât în acest moment puține companii pot concura cu titlurile de stat.

Dacă dividendele se impozitează cu 8% iar în anumite condiții se poate plăti și CASS pe aceste venituri, dobânzile titlurilor de stat au rămas neimpozabile.

Cel mai bun plătitor de dividende de la bursă, Hidroelectrica, are în acest moment un randament brut la dividend de 10,2% (a plătit 13,99 lei/acțiune).

Presupunând că un investitor nu mai încasează și alte venituri extrasalariale sau nu primește dividende mai mult de 6 salarii minime brute pe țară, atunci acesta va rămâne cu un randament net de 9,4%.

Este însă un randament raportat la dividendele aferente anului 2023 iar compania a anunțat că estimează o reducere cu 35% a profiturilor pentru 2024. Dacă rata de distribuție s-ar conserva ar însemna că dividendele vor fi și ele cu 35% mai mici iar randamentul la dividend ar fi în această ipoteză puțin peste 6% (6,1%).

Cu alte cuvinte, cam cât oferă statul ca randament net pentru deținătorii de titluri de stat Fidelis și Tezaur cu scadența la un an (6% pentru deținătorii uzuali și 7% pentru donatorii de sânge).

Iar dacă compania se apucă să mai facă și ceva investiții (tot profitul anului 2023 a mers spre dividende) atunci dispare complet și acel avantaj firav față de dobânzile titlurilor de stat.

Cum stau lucrurile la celelalte companii din BET?

Banca Transilvania are un randament brut la dividend de 3,79%, BRD de 5,6%, SNP de 5,8% (aici ar putea să apară și ceva dividende suplimentare în toamna, ca anul trecut), Medlife nu plătește dividende, TTTS are un randament la dividend de 4,74%, Antibiotice Iași-2,79%, SNG-2,39%, Transgaz-1,46%, Electrica- 0,84%, Transelectrica-0,78%, Conpet-7,39%, Digi 1,89%, Aquila-5,85%, Purcari-4%, Sphera-3,09%, One United-1,12%, BVB-2,4%, Teraplast-2,24%, Nuclearelectrica-7,57%.

Dacă tragem linie, doar câteva companii rivalizează prin dividendele oferite cu randamentul dobânzilor titlurilor de stat (Nuclearelectrica, Petrom, Hidroelectrica, Conpet) iar acest fapt arată că prețurile companiilor listate au avut o evoluție foarte bună în 2023-2024.

De la listarea din urmă cu un an, Hidroelectrica a oferit de pildă un câștig de 40% acționarilor, dacă includem și dividendele.

Este o exuberanță care a fost caracteristică tuturor piețelor de capital din Occident, în ciuda prețurilor mari la energie în prima parte a intervalului și a dobânzilor menținute la maxime istorice o perioadă lungă, ceea ce ridică mari semne de întrebare în privința sustenabilității acestui trend în 2025, an în care toate campaniile electorale vor fi depășite și la noi și prin alte părți.

Dar, să privim și partea bună a lucrurilor- o corecție în 2025 ar crește randamentul la dividend (s-ar raporta la un preț mai mic al acțiunilor) și asta ar atrage în piață noi jucători, mai conservatori, care au rămas pe margine când bursa a trecut de maximele istorice.