DNA a descins la Primăria din Bârsăneşti (Bacău). Edilul, acuzat de fraudă cu fonduri europene
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Bacău au ajuns și la Primăria din Bârsăneşti (Bacău). Edilul urbei, Gelu Botezatu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de fraudă cu fonduri europene.
Concret, procurorii DNA susțin că Botezatu ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte pentru obţinerea de fonduri europene.
Edilul a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi a societăţii Giaflor Prest SRL, pentru complicitatea la respectiva infracţiune.
Procurorii anticorupţie susțin că, în perioada 2020 – 2021, când a fost implementat proiectul „Construire Centru de Tineret pentru Activităţi Culturale în comuna Bârsăneşti, judeţul Bacău”, Gelu Botezatu ar fi depus la AFIR documente inexacte care l-ar fi ajutat să obțină pe nedrept de fonduri europene.
„Înscrisurile respective ar fi atestat în mod nereal faptul că lucrările din cadrul proiectului ar fi fost executate de SC Giaflor Prest SRL, în realitate acestea fiind executate de alte două societăţi comerciale cu încălcarea interdicţiei de subcontractare totală a lucrărilor, prevăzută de contractul de finanţare nerambursabilă. Scopul urmărit prin demersurile de mai sus nu a fost realizat, întrucât cererea de plată a fost respinsă de AFIR, motivul fiind identificarea unor neregularităţi”, arată anchetatorii.
Acum, AFIR s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 11.900 lei, adică prima tranşă de bani remisă în contextul implementării proiectului. Trebuie menționat și faptul că nu au făcut obiectul actului de inculpare în prezenta cauză împrejurările în care această sumă a fost obţinută, arată DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.
Procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un administrator al SC Giaflor Prest SRL, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.
Cazul de la Bârsănești nu este nici primul și nici singura situație, în care un primar este acuzat de fraudă cu fonduri europene.