DNA a pierdut procesul intentat lui Raed Arafat. Șeful SMURD promite să prezinte „întreaga poveste”
Raed Arafat a câștigat procesul pentru abuz în serviciu, deschis de procurorii DNA, și promite că va oferi detalii despre „această tentativă nejustificată și abuzivă” ce i-a transformat ultima jumătate de an în coșmar.
„Astăzi dimineață (joi, n.r.), după mai multe înfățișări și amânări, am aflat vestea că DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a mă urmări penal pentru “abuz în serviciu”.
Urmează să ies cu explicații amănunțite despre acest dosar și despre această tentativă nejustificată și abuzivă care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în fața opiniei publice și mi-a transformat ultimele 6 luni din viața mea într-un coșmar, știind foarte bine că nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz”, a transmis Raed Arafat.
Acesta a promis că va detalia „întreaga poveste” cu documente și date precise în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine.
Obiectul dosarului
Reprezentanții Curții de Conturi au sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Prejudiciile în acest caz erau estimate la 10, 9 milioane, respectiv 4,3 milioane lei.
Conform Curții de Conturi, este vorba de întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră; produse care nu au fost livrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete); nu s-au calculat și nu s-au reținut penalități de întârziere conform prevederilor acordurilor-cadru pentru nelivrarea la termen a produselor.
„Deși contractarea majorității produselor menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 s-a realizat la începutul stării de urgență, când prețurile produselor se situau la un nivel ridicat, determinat de oferta redusă pe piață și de cererea masivă a tuturor țărilor afectate de pandemie, livrarea efectivă s-a realizat, în unele cazuri, spre finalul stării de urgență, când condițiile de piață s-au relaxat, iar prețul scăzuse semnificativ”, susțin reprezentanții Curții de Conturi în raportul de control amintit.
Arafat contestă
La momentul lansării acuzațiilor în spațiul public, Raed Arafat a spus ca a contestat în instanță raportul Curții de Conturi, fiind vorba despre achiziția unor ventilatoare care nu au mai ajuns în România.
„Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate din Elveția pe fonduri europene și din Coreea de Sud, cu bani de la buget. S-a plătit un avans, conform legii, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecatorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanței”, a explicat Arafat.