DNA a trimis în judecată un fost primar, funcționari publici și fermieri pentru abuz în serviciu, mită și fraudă cu fonduri europene

Publicat: 10 apr. 2025, 14:35, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA a trimis în judecată un fost primar, funcționari publici și fermieri pentru abuz în serviciu, mită și fraudă cu fonduri europene

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a finalizat în luna martie mai multe dosare importante, trimițând în judecată mai mulți inculpați pentru infracțiuni legate de abuz în serviciu, mită și obținerea pe nedrept a fondurilor europene.

Printre cazuri, se află:

  1. Galfi Arpad, fost primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, și alți angajați ai primăriei, acuzați de abuz în serviciu pentru încheierea unor contracte ilegale de asistență juridică, cauzând o pagubă de 27.500 de lei bugetului local.

  2. Tomuț Grigore și Băieș Ilie, pădurari din județul Suceava, acuzați de luare de mită, acceptând sume pentru furnizarea ilegală de material lemnos.

  3. L.F., fermier din Covasna, acuzat de obținerea ilegală de fonduri europene în valoare de 1,36 milioane lei prin prezentarea de documente false.

  4. A.G. și Aur Sandu, fermier și primar din Vrancea, acuzați de obținerea frauduloasă a fondurilor europene în sumă de 158.675 lei.

  5. P.C. și firma S.C. AND & PAT SECRETARIAT S.R.L., sesizați pentru obținerea pe nedrept a 181.560 lei fonduri europene, prin depunerea de documente false.

Aceste dosare vor fi judecate în instanțele corespunzătoare, iar unele dintre măsurile asigurătorii, inclusiv sechestru pe bunuri imobile, au fost deja dispuse.

Comunicatul integral al DNA:

Prezentăm o selecție a unor dosare penale finalizate în luna martie 2025, care nu au fost mediatizate la zi, în care procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GALFI ARPAD, la data faptelor primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
HADNAGY ZSUZSANNA, la data faptelor consilier juridic în cadrul Biroului Evidența și Administrarea patrimoniului din cadrul U.A.T. Municipiul Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
SZILAGYI ISTVAN, la data faptelor director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
TAMAS IZABELLA, la data faptei consilier juridic în cadrul Compartimentului Juridic din aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
VASS SZABOLCS, la data faptei șef Serviciu Buget Contabilitate, Casierie din cadrul Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2019, inculpatul Galfi Arpad, în calitate de primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, ar fi achiziționat, în mod nelegal și cu încălcarea prevederilor legislației primare în vigoare, servicii de asistență juridică și de reprezentare de la un Cabinet individual de avocatură, fiind încheiate în acest sens cinci contracte de asistență juridică.
Prin demersurile infracționale întreprinse de inculpatul Galfi Arpad s-ar fi produs o pagubă totală în valoare de 27.500 de lei bugetului U.A.T. Municipiul Odorheiu Secuiesc, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, precum și un folos necuvenit în același cuantum Cabinetului individual de avocatură cu care au fost încheiate cele cinci contracte.
Contractele respective ar fi fost încheiate fără a exista viza prealabilă de control financiar preventiv, fără a exista hotărâri ale Consiliului Local și în condițiile în care U.A.T. Municipiul Odorheiu Secuiesc avea în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică.
În contextul menționat mai sus, inculpatul Galfi Arpad ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți patru inculpați, care ar fi semnat diverse acte și documente folosite pentru a da o aparență legală contractelor de asistență juridică încheiate.
Consiliul Local al Municipiului Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 30.533 lei, din care suma de 22.500 de lei reprezintă valoarea pagubelor produse municipiului Odorheiu Secuiesc, la care se adaugă suma de 8.033 lei reprezentând valoarea dobânzilor și penalităților de întârziere.
În cauză, procurorii au dispus față de inculpatul Galfi Arpad măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 27.500 de lei, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități până la data la care se va recupera definitiv prejudiciul.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a următorilor inculpați:

TOMUȚ GRIGORE și BĂIEȘ ILIE, pădurari în cadrul Ocolului Silvic Stulpicani, județul Suceava, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2018, cei doi inculpați, în calitățile menționate, ar fi pretins, iar în perioada mai 2018 – iunie 2019, ar fi primit fiecare, de la reprezentantul unei societăți comerciale, folosința gratuită și achitarea contravalorii avansului și a ratelor de leasing în cuantum total de 17.874 euro (Tomuț Grigore), respectiv 16.785 euro (Băieș Ilie), aferente achiziționării câte unei autoutilitare, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare atribuțiilor lor de serviciu, constând în furnizarea, către omul de afaceri, de material lemnos fără acte de proveniență legală.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile aparținând celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului L.F. persoană fizică fără calitate specială, fermier din localitatea Baraolt (județul Covasna), pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (patru acte materiale).

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În perioada cuprinsă între 2021 – 2024, inculpatul L.F., în calitate de fermier, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, în fiecare dintre campaniile agricole anuale aferente perioadei de referință, fonduri europene gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură A.P.I.A., în sumă totală de 1.363.847 lei, prin înserarea în cererile de plată pe suprafață depuse la A.P.I.A., a unor aspecte necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că utilizează anumite suprafețe de teren cu destinația pășune, care în realitate au fost utilizate de către alți fermieri.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Covasna cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

A.G. persoană fizică fără calitate specială, fermier, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (patru acte materiale),

AUR SANDU, la data faptelor primar al comunei Boghești, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (patru acte materiale).
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
În calitate de fermier, inculpatul A.G., cu ajutorul inculpatului Aur Sandu, primar al comunei menționate, ar fi folosit și prezentat, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție Pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2016 – 2019, o serie de înscrisuri false/inexacte, nelegal încheiate, în scopul și cu rezultatul obținerii, pe nedrept, a unor subvenții aferente campaniilor agricole 2016, 2017, 2018 și 2019, în valoare totală de 158.675 lei.
Concret, pentru a obține subvențiile pe suprafață menționate, inculpatul A.G. s-ar fi folosit de un contract-cadru încheiat și aparent înregistrat la Primăria comunei Boghești, care atesta în fals că fermierul ar fi închiriat suprafețele de pajiști aflate în domeniul privat al comunei Boghești, precum și de patru (4) adeverințe care atestau în fals că fermierul ar fi folosit suprafețele respective în companiile agricole menționate.
O parte din documentele respective au fost semnate de inculpatul Aur Sandu, primar al comunei Boghești.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
P.C., administrator la S.C. AND & PAT SECRETARIAT S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
S.C. AND & PAT SECRETARIAT S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2017 – iulie 2020, în cadrul proiectului pe fonduri europene pe care îl avea în derulare, inculpata P.C. în calitate de administrator al S.C. AND & PAT SECRETARIAT S.R.L., ar fi depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Dolj mai multe documente false (declarații, facturi, chitanțe, etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 181.560 lei.
În concret, în cursul lunii iunie 2017, inculpata P.C. ar fi semnat cu O.J.F.I.R. Dolj cererea de finanțare a proiectului intitulat “Instalarea fermei SC AND & PAT Secretariat SRL, în sat Marotinu de Sus, comuna Celaru, județul Dolj” prin care inculpata își propunea achiziția, din bani europeni, a mai multor utilaje și se obliga, totodată, să comercializeze aproximativ jumătate din producția proprie.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cele două inculpate ar fi emis în perioada menționată anterior mai multe facturi și chitanțe false care să ateste că o parte din producția agricolă a fermei ar fi fost comercializată către mai multe firme sau persoane fizice și astfel s-ar fi îndeplinit condiția obligatorie a implementării proiectului.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 181.560 lei, ce reprezintă suma plătită inculpatei P.C., administrator la SC AND & PAT SECRETARIAT SRL, sumă la care se vor adăuga dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului față de toate bunurile mobile și imobile ce aparțin celor două inculpate, până la concurența sumei menționate anterior.

În prezența avocatului, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– pentru inculpata P.C. pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru inculpata S.C. AND & PAT SECRETARIAT S.R.L. pedeapsa principală constând în plata unei amenzi în cuantum de 18.000 de lei și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare pe o perioadă de 2 luni;
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata P.C. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Primăria comunei Celaru, județul Dolj sau la Școala cu clasele I-VIII Celaru, județul Dolj.

Dosarele de urmărire penală privind pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.


6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului IONIȚĂ DAN-GEORGE, inspector de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Brăila – Compartimentul Inspecția Teritorială a Apelor, pentru săvârșirea a infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
În perioada 29 august – 05 septembrie 2022, inculpatul Ioniță Dan-George în calitatea menționată anterior, ar fi divulgat conținutul unei petiții unei persoane care administra o baltă de pescuit pe raza comunei Galbenu, județul Brăila și către doi viceprimari ai unor comune din județul Brăila, precum și activitățile de control care urmau a fi efectuate în data de 05 septembrie 2022 pentru verificarea aspectelor astfel sesizate, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru destinatarii informațiilor divulgate, constând în evitarea eventualelor sancțiuni sau măsuri care puteau fi aplicate.
În petiția respectivă se reclama faptul că persoanele care ar administra Balta Jirlău ar fi obturat cursul de apă care alimenta balta respectivă și că pe amplasamentul uscat al bălții ar fi fost amplasate mai multe stâne.
În concret, inculpatul Ioniță Dan-George, în cuprinsul discuțiilor purtate cu persoanele menționate anterior, ar fi protejat interesele persoanelor care administrau balta respectivă și ar fi încercat să determine pe autorul petiției să își retragă sau să își modifice conținutul petiției pentru ca activitatea de control să nu vizeze și alte zone și bălți din apropiere.
În urma demersurilor întreprinse de inculpatul Ioniță Dan-George, la controlul efectuat de către comisari ai Gărzii de Mediu împreună cu reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila nu au fost constatate nereguli și nici nu au fost stabilite măsuri (sancționatorii ori de remediere), iar aspectele sesizate în petiție nu ar fi fost confirmate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.


Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.