DNA, anchetă la Direcția Antifraudă. Funcționari acuzați că au închis ochii la nereguli fiscale

Publicat: 26 sept. 2024, 21:17, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
DNA, anchetă la Direcția Antifraudă. Funcționari acuzați că au închis ochii la nereguli fiscale
DNA

Într-un nou caz de corupție investigat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), Cornel Petruț Ion, ginerele unui lider al unei grupări interlope din București și dezvoltator imobiliar, se află sub control judiciar pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală.

Ancheta relevă un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de lei și implică nu doar dezvoltatori imobiliari, ci și funcționari publici din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (ANAF), acuzați că au închis ochii la nereguli majore în urma unui control din 2021.

Suspiciuni de abuz în serviciu și complicitate

Procurorii DNA au anunțat că cinci funcționari din cadrul ANAF, dintre care trei cu funcții de conducere și doi cu roluri de execuție, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu.

Aceștia sunt suspectați că nu au constatat corect încălcările legislative în ceea ce privește aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care nu îndeplineau criteriile legale pentru a fi considerate locuibile. Funcționarii au favorizat astfel dezvoltatorul imobiliar, ajutându-l să obțină beneficii fiscale ilegale. Această neglijență a generat un prejudiciu total de aproape 60 de milioane de lei, conform estimărilor procurorilor.

Frauda fiscală detaliată

Conform DNA, dezvoltatorul imobiliar a beneficiat în mod ilegal de rambursări de TVA în valoare de 20,46 milioane de lei în perioada fiscală 2019-2020. Totodată, acesta nu a plătit 39,11 milioane de lei, sumă reprezentând TVA datorat pentru aceeași perioadă.

Suspiciunile se leagă de faptul că administratorul firmei, I.C.P., împreună cu un complice, V.A., au stabilit fraudulos impozitele datorate statului. Procurorii susțin că aceștia au raportat un nivel de TVA colectat mult mai mic decât cel real, obținând astfel rambursări ilegale de la bugetul de stat.

Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au dispus instituirea sechestrului pe bunurile lui I.C.P. până la concurența sumei de 20,46 milioane de lei. În plus, controlul judiciar a fost impus pentru administratorul firmei, în timp ce V.A. este investigată pentru complicitate în această schemă de evaziune fiscală.

Procurorii au subliniat gravitatea acestui caz, menționând că prejudiciul total se ridică la aproape 60 de milioane de lei. Acest prejudiciu subliniază amploarea corupției și abuzurilor în serviciu comise de funcționarii publici, dar și gradul de complicitate între aceștia și dezvoltatorii imobiliari. Ancheta continuă, iar DNA intenționează să identifice toate persoanele implicate în acest mecanism corupt și să le aducă în fața justiției.

Procurorii au precizat că suspectul I.C.P. este urmărit penal pentru stabilirea cu rea-credință a impozitelor, în vederea obținerii ilegale de rambursări de la bugetul de stat. În același timp, V.A. este investigată pentru complicitate în comiterea acestor fapte. Conform DNA, actele comise de cei doi au fost realizate în mod repetat și au dus la prejudicii majore pentru statul român.

„Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspectul I.C.P., respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de V.A., persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată (săvârşită în forma autoratului de către I.C.P., respectiv a complicităţii de către V.A.)”, a transmis DNA.