DNA ar putea urmări conversațiile de pe WhatsApp! Cât de sigure mai sunt conversațiile criptate
Noile modificări ale termenilor privind confidențialitatea aplicației WhatsApp au stârnit revolte în rândul utilizatorilor, care au decis să se mute pe alte aplicații de mesagerie, considerând WhatsApp-ul va partaja date confidențiale cu compania-mamă, Facebook. Mai mult, Direcția Națională Anticorupție (DNA), intenționează să cumpere un soft care ar putea sparge această aplicație.
Cellphone Group Impex, o companie care are ca obiect de activitate „alte activități de servicii informaționale”, va furniza Direcției Naționale Anticorupție (DNA) un sistem multifuncțional de interceptare, pentru suma de 2,8 milioane de lei, fără TVA. Sistemul, care include şi un SUV 4X4, plus servicii de instalare şi configurare, va fi livrat până la finele lunii ianuarie 2021. Cellphone Group Impex este condusă de doi israelieni, conform Capital.ro.
Aceasta nu este prima achiziție importantă făcută de procurorii anticorupție. Acum trei ani, în mai 2018, DNA a achiziționat de la cei doi israelieni mai multe echipamente tehnice de comunicaţii, aparate audio şi video de înregistrate, tehnică de înregistrare şi echipamente de telecomunicaţii.
DNA ar putea urmări conversațiile de pe WhatsApp
Compania celor doi israelieni are o cifră de afaceri de 50.000 de lei, despre care nu se știe mai nimic, a făcut două contracte publice, ambele cu DNA. Acum, se pare, autoritățile române vor să urmărească conversațiile de pe WhatsApp cu ajutorul softului cumpărat de la aceeași companie.
În spatele acestor achiziții se ascund, totuși, detalii foarte importante. Mai exact, ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale, aparatura din proprietatea SRI de interceptare a comunicațiilor pe telefoanele mobile nu a mai putut fi folosită. În acest caz, procurorii anticorupție vor intercepta comunicațiile pe telefoanele mobile, iar mașina de teren 4×4 va fi folosită pentru monitorizarea convorbirilor de la distanță, sau pentru identificarea locațiilor celor urmăriți de DNA.
WhatsApp a fost spartă tot de israelieni
Conversațiile criptate deja ridică multe semne de întrebare, mai ales WhatsApp, a cărei cheie de criptare a fost găsită tot de israelieni. Conform Financial Times, în luna mai a anului 2019, aplicația de mesagerie a identificat o lacună de securitate care a permis celor care dețineau „cheia” să instaleze programe spion pe telefoane folosind funcția de apel obișnuită a aplicației.
Cum funcționa? Mai exact, proprietarul telefonului vizat nici nu trebuia să accepte apelul, fiindcă la câteva minute după ce atacatorul inițiază apelul „telefonul-țintă începe să-și dezvăluie conținutul criptat”. Se afirma că NSO, o firmă israeliană de securitate cibernetică, se află în spatele exploatării aplicației.
Chiar dacă inițial compania israeliană a negat aceste acuzații, ulterior ele au devenit realitate.
Un grup de companii – inclusiv giganții tehnologici Google, Microsoft și Cisco Systems – au depus un demers legal numit amicus pentru a sprijini WhatsApp împotriva presupuselor activități ilegale de supraveghere cibernetică ale NSO, inclusiv vânzarea „supravegherii cibernetice ca serviciu” către guverne străine și către companii private. VMWare și GitHub au semnat, de asemenea, brieful împreună cu LinkedIn – o filială Microsoft – și Asociația Internet, care reprezintă zeci de companii de tehnologie, inclusiv Amazon, Facebook și Twitter.