DNA explică acuzațiile din dosarul Zisu: fraudă de 12 milioane de lei în extinderea cimitirului militar
![DNA explică acuzațiile din dosarul Zisu: fraudă de 12 milioane de lei în extinderea cimitirului militar](https://media.puterea.ro/9J-2Rd4pbHpnhNt1wE861hluj7U=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-14-4435-scaled.jpg)
Procurorii militari din cadrul DNA au început acțiunea penală împotriva a trei inculpați în legătură cu o fraudă de 11.959.654 de lei legată de lucrările de extindere a unui cimitir militar.
În perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023, generalul Zisu Cătălin-Ștefăniță și colonelul în rezervă Lucian Amorăriței ar fi atestat fals execuția lucrărilor, iar administratorul SC Garden Center Grup SRL, O.I., ar fi falsificat documente pentru a justifica plăți nelegale.
Toți trei inculpați se află sub control judiciar pe cauțiune și trebuie să respecte anumite obligații. Zisu și O.I. vor depune câte 1.000.000 de lei, iar Amorăriței, 500.000 de lei. Investigările continuă și pentru alte persoane implicate. Acțiunea penală nu implică vinovăția acestora, în conformitate cu principiul prezumției de nevinovăție.
Comunicatul integral al DNA
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni de corupție săvârșite de militari, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 14 februarie 2025, față de inculpații:
– general-locotenent ZISU CĂTĂLIN-ȘTEFĂNIȚĂ, comandant al U.M. 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit și ordonator secundar de credite din cadrul M.Ap.N., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată;
– colonel în rezervă AMORĂRIȚEI LUCIAN, la data faptelor președinte al comisiei de recepție și angajat/reprezentant al autorității contractante U.M. 02574 – Comandamentul Logistic Întrunit, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– O.I., administrator al S.C. Garden Center Grup S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals în formă continuată, participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023, inculpatul gl.-lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, în calitate de comandant al U.M. 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit, beneficiind de ajutorul inculpatului col. (r) Amorăriței Lucian, ar fi atestat în mod necorespunzător realitatea executării lucrărilor pentru obiectivul de investiție publică „Extindere cimitir militar în cazarma 3430 București”, în condițiile în care doar o parte dintre acestea ar fi fost realizate în realitate, cauzându-se, astfel, un prejudiciu unității militare în cuantum de 11.959.654 de lei.
În luna martie 2022, în urma organizării unei licitații, între Unitatea Militară 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit, în calitate de beneficiar, reprezentată legal de comandantul unității, inculpatul gl.-lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță și SC Garden Center Grup SRL, în calitate de antreprenor, reprezentată de administratorul societății, inculpatul O.I., s-a semnat un contract având ca obiect execuția lucrărilor aferente proiectului „Extindere cimitir militar în Cazarma 3430 București”, valoarea contractului fiind de 41.676.698 de lei, inclusiv TVA.
Lucrările au vizat, între altele, desfacerea împrejmuirii existente, executare racorduri electrice subterane și rețele de apă și canalizare, construire stație de pompare a apelor pluviale, amenajare teren (spații verzi, sistematizare teren), realizare drumuri principale, alei și iluminat exterior și realizare platforme de încărcare gunoi.
În concret, s-a stabilit faptul că angajați ai S.C. Garden Center Grup S.R.L. ar fi falsificat sau ar fi determinat alți angajați să falsifice, fără vinovăție, avize de însoțire a mărfii având ca obiect transportul de pământ/moloz sau umplutură, atestând, în mod nereal, efectuarea acestor transporturi la anumite date, precum și cantitatea de pământ transportată. Aceste înscrisuri ar fi fost încredințate ulterior și folosite de către S.C. Garden Center Grup S.R.L., prin inculpatul O.I., pentru a justifica solicitările de plată în fața autorității contractante.
Astfel, inculpatul gl.-lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, beneficiind de ajutorul inculpatului col. (r) Amorăriței Lucian, cu toate că avea cunoștință că o parte din lucrările menționate anterior nu ar fi fost efectuate, ar fi aprobat procese-verbale de recepție provizorie, ar fi aplicat vize „Bun de plată” pe facturi emise de SC Garden Center Grup SRL și ar fi dispus decontarea facturilor emise.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zisu Cătălin-Ștefăniță trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor D.N.A., să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite funcția de comandant al U.M. 02574 București.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Amorăriței Lucian și O.I. trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor D.N.A. și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Celor trei inculpați li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
De asemenea, inculpatul Zisu Cătălin-Ștefăniță va depune în termen de 7 zile o cauțiune în valoare de 1.000.000 de lei, care va fi consemnată pe numele acestuia, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.
Totodată, în același termen de 7 zile, inculpatul O.I. va depune o cauțiune în valoare de 1.000.000 de lei, iar inculpatul Amorăriței Lucian o cauțiune în valoare de 500.000 de lei care vor fi consemnate pe numele acestora, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.
În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.