DNA Iași trimite în judecată funcționari de la PTF Sculeni pentru luare de mită și abuz în serviciu
Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați pentru infracțiuni de luare și dare de mită, precum și abuz în serviciu la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.
Baciu Iulian-Teofil, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F) Sculeni, județul Iași, acuzat de luare și dare de mită, a fost trimis în judecată și pus sub control judiciar. Printre inculpați se află și: Ghițu Stelian și Zaharia Alexandru, inspectori vamali acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, Ciobanu Ovidiu-Dragoș și Pleșca Adrian-Stelian, agenți de poliție acuzați de abuz în serviciu, și Alexa Constantin-Cristian, agent de poliție acuzat de luare de mită.
De asemenea, 11 transportatori sunt acuzați de dare de mită pentru facilitarea transporturilor ilegale.
Ancheta a stabilit că, în perioada iulie-noiembrie 2023, funcționarii publici de la PTF Sculeni ar fi permis trecerea frauduloasă a coletelor conținând produse accizabile precum alcool și țigări, precum și alte bunuri alimentare, fără a aplica sancțiunile legale. În schimb, aceștia ar fi primit sume de bani între 70 și 700 de euro, care în unele cazuri au fost redistribuite între cei implicați.
În cadrul dosarului, Mancaș Cristian, șeful PTF Sculeni, a recunoscut săvârșirea a nouă acte de luare de mită și a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Bertea Gabriel-Alexandru, agent de poliție, a fost condamnat la aceeași pedeapsă pentru luare și dare de mită, în opt acte. Ambele condamnări au rămas definitive, fiind rezultatul acordurilor de recunoaștere a vinovăției.
Procurorii au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin favorizarea transporturilor ilegale. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași, iar trimiterea în judecată respectă principiul prezumției de nevinovăție.
Ce a transmis DNA?
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1050/VIII/3 din 22 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului BACIU IULIAN-TEOFIL, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F) Sculeni, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și dare de mită
și în stare de libertate, a inculpaților:
GHIȚU STELIAN și ZAHARIA ALEXANDRU, inspectori vamali la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul,
CIOBANU OVIDIU-DRAGOȘ și PLEȘCA ADRIAN-STELIAN, agenți de poliție în cadrul P.T.F Sculeni, fiecare pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul,
ALEXA CONSTANTIN-CRISTIAN, agent de poliție de frontieră în cadrul P.T.F Sculeni, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
11 (unsprezece) persoane fără calitate specială care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată în baza dispozițiilor art 483 CPP cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpații:
MANCAȘ CRISTIAN, subcomisar de poliție, șef al P.T.F Sculeni, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale),
BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU, agent de poliție în cadrul P.T.F Sculeni, pentru săvârșirea luare de mită în formă continuată (opt acte materiale) și dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cauza are ca obiect activități infracționale săvârșite de inspectori vamali și agenți de poliție de frontieră de la P.T.F Sculeni care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege, în sensul în care nu ar fi dispus sancțiunile legale împotriva unor persoane care efectuau transport de colete conținând țigări, alcool și produse alimentare dinspre Republica Moldova în țări ale U.E., cu încălcarea unor prevederi ale regimului vamal, unii dintre funcționari primind în schimb foloase necuvenite.
Concret, perioada 19 iulie 2023-22 noiembrie 2023, la efectuarea controalelor de frontieră la intrarea în România din Republica Moldova, inculpații Bertea Gabriel Alexandru, agent de poliție de frontieră și Mancaș Cristian, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi primit sume de bani cuprinse între 70 euro și 700 euro, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora, de la cei 11 coinculpați, persoane care efectuau activități de transport de colete dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.
În zilele de 25 ianuarie 2023, respectiv 21 noiembrie 2023, în timpul efectuării controlului de frontieră din cadrul Punctului de trecere a frontierei Sculeni (Iași) cu privire la patru autovehicule și un autocar care erau încărcate cu bagaje/colete, bunuri accizabile (băuturi alcoolice, țigări) sau produse de origine animală, inculpații Ghițu Stelian și Zaharia Alexandru, inspectori vamali, precum și inculpații Ciobanu Ovidiu-Dragoș și Pleșca Adrian-Stelian, agenți de poliție de frontieră, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute în lege, în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile (alcool, țigări), cauzând astfel o pagubă materială bugetului de stat, corelativ cu un beneficiu în favoarea conducătorilor autoturismelor controlate.
De asemenea, la data de 04 august 2023, inculpatul Baciu Iulian Teofil, agent de poliție de frontieră, ar fi primit suma de 200 euro în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la efectuarea controlului de frontieră a unui autocar aflat în tranzit în P.T.F Sculeni Sculeni, după care ar fi remis, prin intermediar, o parte din bani inculpatului Mancaș Cristian, ofițer de poliție de frontieră, șef al PTF Sculeni, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale acestuia.
Totodată, la data de 16 august 2023, agentul de poliție de frontieră Alexa Constantin-Cristian, în temeiul unei înțelegeri prealabile, ar fi primit de la inculpatul Bertea Gabriel Alexandru, agent de poliție de frontieră, suma de 200 de euro, reprezentând o parte din suma de bani pe care Bertea Gabriel Alexandru ar primit-o, la rândul lui, în aceeași zi, de la o persoană care transporta mărfuri dinspre Republica Moldova către U.E, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu cu privire la efectuarea controlului autovehiculului.
În vederea recuperării prejudiciului, față de inculpați s-au dispus măsuri asigurătorii.
În prezența avocatului, inculpatul MANCAȘ CRISTIAN a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
În prezența avocatului, inculpatul BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii instituite în cauză.
Prin sentințe penale rămase definitive prin neapelare, Tribunalul Iași a admis acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de procurorul Direcției Naționale Anticorupție cu cei doi inculpați și i-a condamnat pe aceștia la pedepsele menționate anterior.
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.