DNA investighează campania europarlamentară a partidului Dianei Șoșoacă: Solicitări de documente la AEP și BEC

Publicat: 13 dec. 2024, 12:36, de Lavinia Tudor, în POLITICĂ , ? cititori
DNA investighează campania europarlamentară a partidului Dianei Șoșoacă: Solicitări de documente la AEP și BEC

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și polițiștii judiciari au descins vineri, 13 decembrie 2024, la sediul Autorității Electorale Permanente (AEP), solicitând documente legate de campania pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 a partidului SOS, condus de Diana Șoșoacă.

Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat, printr-un comunicat oficial, solicitarea făcută de DNA:

„Ca urmare a încetării activității Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, întreaga arhivă de documente a fost arhivată la Autoritatea Electorală Permanentă. Menționăm că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție privind punerea la dispoziție a listelor de candidați depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024. Mai arătăm că documentele solicitate urmează să fie depuse în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, neavând loc nicio percheziție la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorității Electorale Permanente”.

Listele de susținători, dosarele de candidaturi și alte documente legate de SOS, verificate

Investigatorii au solicitat listele de susținători, dosarele de candidaturi și alte documente legate de SOS, fără să ceară informații despre campaniile prezidențiale sau parlamentare ale altor candidați. Ancheta vizează exclusiv campania pentru alegerile europarlamentare, unde partidul SOS a obținut 5,03% din voturi, trimițând în Parlamentul European doi europarlamentari: Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.

În ciuda succesului la europarlamentare, Diana Șoșoacă a întâmpinat obstacole juridice la alegerile parlamentare. Pe 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) i-a invalidat candidatura în urma contestațiilor depuse de Mihai Gheorghe Ursa și Amalia Bellantoni, fostă membră a SOS. Aceștia au acuzat-o de „ură rasială”, „semnături de susținere false”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.

Deși AEP este condusă de Toni Greblă, fost lider PSD, acesta nu a fost prezent la întâlnirea cu procurorii DNA, conform unor surse judiciare. În paralel, DNA a solicitat documente și de la Biroul Electoral Central pe același subiect.