DNA, reacție dură față de proiectul privind desființarea SIIJ: „Rupe din competența instituției un sector vital”

Publicat: 15 feb. 2022, 15:45, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
DNA, reacție dură față de proiectul privind desființarea SIIJ: „Rupe din competența instituției un sector vital”
dna

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis un comunicat de presă prin care anunță că nu este de acord cu proiectul Ministerului Justiției privind desființarea SIIJ.. DNA a avertizat că această inițiativă adoptată de Guvern nu reprezintă un progres în asigurarea eficienței combaterii corupției la un nivel înalt.

„Direcţia Naţională Anticorupţie s-a exprimat în mod ferm şi constant pentru desfiinţarea SIIJ şi revenirea în competenţa sa a faptelor de corupţie şi asimilate corupţiei săvârşite de magistraţi (…)

Într-un stat ca România, în care nivelul de percepţie a populaţiei cu privire la corupţie rămâne ridicat, combaterea corupţiei nu poate pierde din vedere sectoare esenţiale pentru funcţionarea unui stat, aşa cum este sectorul judiciar. A rupe din competenţa DNA, un sector vital pentru societatea românească, este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa”, a transmis DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

DNA insistă asupra faptului că atribuțiile SIIJ ar urma să fie preluate de alte 16 instituții ale statului, deci transmite că demersul de combatere a infracțiunilor din Justiție nu va fi foarte eficient.

„Proiectul adoptat de Guvern, deşi vizează desfiinţarea SIIJ, nu reprezintă din păcate un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, nivel care, indubitabil, ar trebui să cuprindă şi reprezentanţii sectorului judiciar. Dimpotrivă, soluţia adoptată prin acest proiect vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenţei după calitatea persoanei, şi nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnaţi.

Aceasta reprezintă practic o disipare a resurselor şi competenţelor de urmărire penală şi o perpetuare a ne-specializării procurorilor care vor instrumenta cauze de corupţie privind magistraţi”, a mai transmis DNA.