DNA trimite în instanță dosarul Murfatlar cu un prejudiciu de 47 milioane euro
Direcția Națională Anticorupție (DNA) trimite în instanță – după șapte ani de anchetă – dosarul Murfatlar cu un prejudiciu de 47 milioane euro.
Concret, în dosarul Murfatlar au fost trimiși în judecată trei angajaţi de la Birourile Vamale Buzău şi Constanţa, şase oameni de afaceri şi firmele Murfatlar, Euroavipo, Bartenders Distilleries şi Oana Management. Aceștia sunt acuzați de evaziune fiscală şi abuz în serviciu.
În acest caz, ancheta a debutat în octombrie 2016, când au avut loc şi mai multe percheziţii. Procurorii au avut, însă, nevoie de şapte ani pentru a întocmi un rechizitoriu şi trimite inculpaţii în judecată. Cât privește faptele cercetate, acestea sunt din perioada 2012 – 2015.
Lista celor trimiși în judecată
În cadrul dosarului Murfatlar au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu Marius Fulgeanu – fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Buzău, Nicolae Cristian Stăniguţ – fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Constanţa, Leonard Adumitroaie – inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior Buzău, transmite DNA.
Pe listă se mai află şase oameni de afaceri – Cătălin Bucura, Gheorghe Cosmin Popescu, Constantin Cîrciumaru, Sorin Vasile Săvoiu, Cătălin Florian Vasilescu, Gheorghe Zlotea – pentru evaziune fiscală, în formă continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea.
De asemenea, în dosarul Murfatlar au fost deferite justiţiei firmele SC Murfatlar Romania SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries şi SC Oana Management SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
DNA arată că, în perioada 2012-2015, societăţile SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL şi SC Oana Management SRL, cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate de cei şase oameni de afaceri trimişi în judecată, ar fi prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.
Activitatea infracţională constă în faptul că anumiţi funcţionari publici din cadrul autorităţilor vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie le-au exercitat în mod defectuos.
Cum a fost produs prejudiciul
Procurorii care s-au ocupat de dosarul Murfatlar au identificat următoarele nereguli:
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;
– înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinşi furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligaţii fiscale pe care societăţile le-ar fi înregistrat urmare a activităţii de producţie a băuturilor alcoolice;
– „îngăduinţa” inculpaţilor Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian şi Adumitroaie Leonard. Aceștia nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligaţi şi nu ar fi dispus măsuri de oprire a activității antrepozitelor SC Murfatlar România SA şi SC Euroavipo SA. Nu de alta dar, acestea ar fi înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante.
Procurorii au dispus măsuri asiguratorii, contând în indisponibilizarea unor bunuri şi sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei.
Mai trebuie menționat și faptul că Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal.
De asemenea, procurorii au stabilit ca dosarul să fie trimis spre judecare la Tribunalul Buzău, fiind cerută menţinerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.