DNA vizează rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearelectrica Cernavodă
Dosarul privind foștii șefi ai Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavodă a intrat într-un nou capitol, odată cu solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de rejudecare a cauzei. Al treilea judecător s-a abținut de la acest dosar, amplificând misterul în jurul deciziei instanțelor.
În februarie 2021, judecătoarea Ștefania Pîrlogea de la Tribunalul Constanța a emis o hotărâre de achitare pentru toți inculpații din dosarul privind conducerea CNE Cernavodă. Această decizie a fost ulterior contestată la Curtea de Apel Constanța. În octombrie 2023, Curtea de Apel a menținut achitarea inculpaților, invocând articolul 16 lit.a din Codul de procedură penală – fapta nu există.
Ștefania Pîrlogea, acum judecător în cadrul Curții de Apel Constanța, a fost exclusă din completul care se ocupă de cererea de rejudecare depusă de DNA. Aceasta a formulat o cerere de abținere, iar aceasta a fost acceptată. Un alt coleg judecător îi va lua locul în complet.
Se pare că acest caz complicat și controversat a adus și alte abțineri. Judecătoarele Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor de la Curtea de Apel Constanța au depus și ele cereri de abținere, iar acestea au fost aprobate.
Dosarul își are originile în perioada 2007-2014, când mai mulți înalți funcționari din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și al sucursalei CNE Cernavodă au fost acuzați de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu în legătură cu atribuirea unui acord-cadru pentru servicii de protecție și monitorizare pentru centrala nucleară. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în favoarea unei societăți controlate de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației privind achizițiile publice și legislației speciale privind contractele ce implică informații clasificate. Procurorii susțin că această societate nu îndeplinea condițiile necesare pentru contract și nu avea autorizații de securitate industrială.
Deși procurorii DNA au solicitat rejudecarea dosarului, principiul prezumției de nevinovăție rămâne valabil pe parcursul întregului proces penal. Astfel, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță nu infirmă acest principiu. Dosarul continuă să ridice semne de întrebare în justiție, iar misterul se adâncește odată cu abținerile succesive ale judecătorilor.