Doar 20.000 de euro o casă cu vedere la mare. Unde găsești asemenea chilipir
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/602770_web_medium.jpeg)
O casă cu vedere la mare din orășelul Horden, aflat în comitatul Durham, în nordul Angliei, se vinde cu doar 20.000 de euro. Asta deși acum câțiva ani valora cel puțin 65.000!
Multe oraşe din lume au fost dependente din punct de vedere economic de fabricile care funcţionau aici. Dar şi mai dramatic este atunci când aceste aşezări depind de industrie şi din punct de vedere demografic. Când fabrica se închide, pleacă şi oamenii, iar zona ajunge un oraş-fantomă. O astfel de situaţie se regăsește şi în Horden, un oraș la malul mării, în comitatul Durham, din nordul Angliei. Mina de cărbune din acest orăşel a fost deschisă în anul 1900. În cele mai bune vremuri, în uzină munceau până la 4.000 de oameni. Dar mina de cărbune s-a închis în anul 1987, iar muncitorii au fost nevoiți să plece din zonă.
Ce a urmat? Exodul populației. Angajaţii şi familiile lor au plecat din Horden, lăsând în urmă un oraş-fantomă. Așa s-a ajuns în contextul în care o casă aici se vinde cu 20.000 de euro. Acelaşi imobil, în urmă cu 20 de ani, costa aproximativ 65.000 de euro.
În zilele noastre, o veche statuie a unui miner mai stă mărturie a epocii de aur pe care a avut-o oraşul, când mina funcţiona la capacitate maximă. Statuia înfățișează minerul cu inima smulsă din piept, fiind cunoscută printre localnici drept „Marram”.
Marea Britanie se confruntă cu o creştere remarcabilă a numărului persoanelor fără adăpost. Acesta a crescut cu 20% în Anglia în 2024, consecință a inflației și a crizei imobiliare care afectează aproape toate regiunile țării.
Aproape o treime dintre persoanele fără adăpost (28%) se află la Londra și în jurul capitalei. Creșterea preţurilor la imobiliare a dus la o creștere a sărăciei și a numărului persoanelor fără adăpost în Marea Britanie, care se confruntă și cu o criză gravă a locuințelor.
Numărul familiilor care locuiesc în locuințe temporare a atins un record de 126.040, în creștere cu 16%.