Doar la maternitatea Polizu, 162 de minore au născut, anul trecut

Publicat: 11 iun. 2024, 23:17, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Doar la maternitatea Polizu, 162 de minore au născut, anul trecut
mame minore maternitatea Polizu Salvați Copiii

Doar la maternitatea Polizu, în 2023, au născut 162 de minore, cu vârste între 12 și 17 ani, sarcinile la vârste fragede având risc de preeclampsie, restricție de creștere intrauterină  și suferință fetală, transmite Organizația ”Salvați Copiii”.

„Pentru că în Maternitatea Polizu există cea mai mare secţie de terapie neonatală pentru prematuri din ţară, aici vin să fie tratate mamele cu patologii diverse din toată ţara, care aduc pe lume copii prematuri, precum şi gravidele cu sarcini cu risc (preeclampsii, sindrom HELLP, placenta praevia etc.). Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate”, a explicat Salvaţi Copiii.

Potrivit Salvați Copiii, dintre cele 162 de gravide minore:

  • una avea doar 12 ani,
  • nouă dintre ele 13 ani,
  • 18 dintre ele 14 ani,
  • 30 dintre ele 15 ani,
  • 49 aveau 16 ani
  • 55 de fete au devenit mame la 17 ani.

În total, din 2018 până în 2022, România a înregistrat 40.916 nașteri la  mame cu vârste sub 18 ani, dintre care 3.696 au fost la mame care încă nu împliniseră 15 ani.

Nașterea la vârste fragede reprezintă o vulnerabilitate în plus atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, fenomenul gravidității în rândul minorelor fiind frecvent asociat cu mortalitate infantilă crescută, conform raportului Ministerului Sănătății (INSP) pentru 2022.

Tinerele care devin mame la vârste fragede se expun la riscuri majore pentru sănătate, precum hipertensiunea arterială, anemia, nașterea prematură, subponderabilitatea la naștere a nou-născutului și depresia post-partum.

Potrivit unui comunicat,  pentru acest an, peste 45 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Salvaţi Copiii pentru programe de dotare şi reabilitare.

”Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilaţie, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susţinerea alimentaţiei parenterale – aparat de analiză nutriţională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro. Din păcate, România continuă să se confrunte cu disproporţii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populaţiei, în special femeile gravide şi copiii, se află în situaţii de marginalizare”, se arată în comunicat