Dobânzile la depozitele overnight au stagnat, la 5,52 la sută, pe piața bancară

Publicat: 07 oct. 2024, 20:47, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Dobânzile la depozitele overnight au stagnat, la 5,52 la sută, pe piața bancară

Banca Națională a României (BNR) a afişat, vineri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) în stagnare, la 5,52 la sută.

Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a stagnat la 5,23%.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%.

ROBOR la 6 luni a scăzut la 5,59%, de la 5,60%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.

Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă.

BNR a publicat și indicele de referinţă trimestrial pe baza căruia se calculează dobânda pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2024, este de 5,99%.

IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Avem doua siuații: indice trimestrial și indice zilnic.

IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Valoarea curentă IRCC 2024T1 este de 5,86%. De la 1 octombrie 2024, IRCC 2024T2 a urcat la 5,99%.

Este foarte probabil să nu mai existe o iefinire a creditului, până la sfârșitul anului. Reamintim că, în ședința din 4 octombrie, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, cât și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.