Dobânzile la euro vor scădea în curând. Rata inflaţiei în Germania, la cel mai scăzut nivel din iunie 2021

Publicat: 10 sept. 2024, 15:18, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Dobânzile la euro vor scădea în curând. Rata inflaţiei în Germania, la cel mai scăzut nivel din iunie 2021

Inflaţia în Germania a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Dobânzile la euro vor scădea în curând

Scăderea inflaţiei în cea mai mare economie europeană oferă noi argumente Băncii Centrale Europene (BCE) să continue ciclul de reducere a dobânzilor la reuniunea de politică monetară din septembrie.

Rata anuală a inflaţiei a încetinit până la 2% în august, cel mai scăzut nivel din iunie 2021, datorită preţurilor mai reduse la energie. În iulie, inflaţia în Germania s-a situat la 2,3%.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,8% în august, a adăugat Destatis.

Luna trecută, preţurile la energie în Germania au cu 5,1% de la an la an. În schimb, au crescut în ritm anual preţurile la alimente, cu 1,5%, şi la servicii, cu 3,9%.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 2,2% în august, de la un nivel de 2,6% în iulie. Inflaţia în zona euro se apropie astfel de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Scăderea inflaţiei şi a şomajului în zona euro oferă noi argumente oficialilor BCE să adopte o nouă reducere a dobânzii de referinţă.

Majoritatea observatorilor se aşteaptă ca gardienii euro să reducă costul creditului la următoarea lor reuniune, care este programată pentru data de 12 septembrie. 

Care sunt efectele scăderii dobânzilor la euro?

Tăierea dobânzii (preţul banilor) de către BCE ar duce la credite mai ieftine şi creşterea investiţiilor.

Împrumuturile devin mai ieftine pentru consumatori și companii, iar o dobândă mai mică stimulează creșterea economică, deoarece consumul și investițiile cresc. Aceasta este de altfel unul dintre principalele motive pentru care băncile centrale reduc ratele dobânzilor în perioade de încetinire economică.

Euro s-ar putea deprecia faţă de alte valute după tăierea dobânzii. Dobânzile mai mici tind să facă moneda mai puțin atractivă pentru investitori, deoarece obțin un randament mai mic din investiții.

Aceasta ar fi o veste bună pentru românii care doresc să cumpere locuinţe sau au rate la credite în valută, deoarece acestea vor scădea.

Şi bursele europene ar putea profita de o decizie în acest sens a BCE, deoarece dobânzile mai mici stimulează prețurile acțiunilor.

Companiile se pot împrumuta mai ieftin, iar investitorii caută alternative la obligațiuni, care au randamente mai mici. Astfel, piețele de capital pot crește în valoare.