În primul trimestru al anului 2024, cifra de afaceri a companiei Electromagnetica a fost de 27,2 milioane lei, înregistrând o scădere semnificativă de 49% față de aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile din chirii au înregistrat o ușoară scădere marginală de 4% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, conform rapoartelor companiei.
Scăderea înregistrată în cifra de afaceri se datorează în mare parte diminuării vânzărilor din activitatea de producție, care au înregistrat o reducere de 48% în primul trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023. Acest declin este atribuit în principal scăderii veniturilor generate de liniile de business de corpuri și servicii de iluminat cu led (CIL) și de stații de încărcare pentru vehicule electrice (SIVE), ca urmare a măsurilor adoptate pentru optimizarea activității companiei.
De asemenea, activitățile licențiate, în special furnizarea de energie, au înregistrat o scădere de aproximativ 60% în primul trimestru al anului 2024, ca rezultat al diminuării vânzărilor de energie, determinate de reducerea semnificativă a prețului energiei electrice și de impactul legislației actuale privind plafonarea și compensarea energiei pentru clienții finali.
Electromagnetica este producător şi furnizor tradiţional de echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei electrice, soluţii de iluminat cu LED, subansamble electrice şi electronice, subansamble metalice şi din mase plastice injectate, scule şi matriţe, subansamble auto, sisteme de siguranţă a traficului feroviar. De asemenea, este orientată către producţia de energie verde şi tehnologii destinate creşterii eficienţei energetice.
Acționariatul este eterogen, cele mai multe părți fiind deținute de salariații companiei, 31,2%.
Suspiciuni de fraudă
Compania Electromagnetica a anunțat că, la finele anului precedent, au fost identificate suspiciuni de fraudă în urma unor verificări interne ale managementului, iar în prezent se desfășoară o investigație internă în acest sens. În cadrul acestei investigații, s-a constatat că un contract evaluat la 2.820.000 lei a fost recunoscut parțial în contabilitate pentru servicii de telegestiune și integrare în sumă de 2.520.000 lei, motiv pentru care s-a constituit un provizion de 2.520.000 lei. De asemenea, s-a solicitat o reevaluare a creanțelor neîncasate pentru trimestrul III al anului 2023, în urma căreia s-au descoperit clauze în contractele de vânzare ce ofereau clienților drept de retur pentru produsele nevalorificate, determinând ajustarea rezultatelor financiare ale companiei pentru ultimii trei ani, cu o diminuare totală de 3.020.076 lei.
Ca urmare, s-au reintegrat stocurile de produse finite și s-au constituit provizioane pentru actualizarea stocurilor la o valoare realizabilă netă pe piață, iar provizioanele pentru stocuri vechi și cu mișcare lentă au atins suma de 5.954.068 lei.