Doctorul Mihai Petcu de la Pantelimon: „Înainte de 1989, cu un litru de lapte luai cinci de motorină, acum este invers”
Doctorul Mihai Petcu de la Agroindustriala Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți văcari din România și care deține singura fermă de vaci care mai există din cele 42 de unități care aprovizionau Capitala înainte de 1989, spune că este imposibil pentru crescători să-și acopere costurile de producție, în condițiile în care litrul de lapte este plătit cu circa 2 lei, adică cam costă kilogramul de porumb.
Din păcate, situația devine tot mai grea de la o zi la alta, pentru că se măresc costurile de producție, munca fermierilor nefiind apreciată așa cum ar trebui. Mai mult, se aduce foarte mult lapte din import din Polonia și Bulgaria, de exemplu.
„Pe vremea comuniștilor cu un litru de lapte, cumpărai cinci litri de motorină, acum, cu cinci litri de lapte, iei unul de motorină. Prețul la producător este în jur de 2 lei pe litru, după ce l-au mărit. Cum să acopere costurile, dacă cu 2 lei iei un kilogram de porumb? Iar porumbul reprezintă 30-40% din prețul de cost, mai ai amortisment, se adaugă și forța de muncă ”, a declarat pentru Puterea doctorul Mihai Petcu.
De vină pentru această situație este și faptul că la noi nu există asociații puternice care să reprezinte cu adevărat interesele fermierilor și de care Ministerul Agriculturii să țină cont, “să nu facă un pas fără să ne întrebe“, recunoaște fermierul.
„N-am avut niciodată oameni care să se bată, așa cum se întâmplă în alte țări. Acolo ministerul nu face un pas fără să-i întrebe pe fermieri, dar dacă noi suntem proștii proștilor, ce pretenții să avem? “.
Ferma de la Pantelimon are în jur de 300 de vaci de lapte, producția fiind procesata în unitatea proprie de producție, însă o parte din lapte este vândut și la dozatoare.
Efectivele de vaci s-au redus dramatic în ultimii ani, tot mai mulți fermieri fiind nevoiți să renunțe la animale pentru că nu reușesc să-și acopere costurile.
Potrivit infomațiilor din piață, litrul de lapte ar trebui să fie plătit undeva la 2,5 lei la acest moment, cel puțin – pentru ca fermierii să poată să poată să reziste pe piață. La raft, însă, prețul este cu mult mai mare, chiar și de câteva ori.