Document obligatoriu pentru românii din străinătate. Ce trebuie depus la ANAF cu prioritate
Românii care lucrează în afara țării trebuie să prezinte neapărat un document la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Cei care nu o fac riscă să fie amendați.
Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Potrivit unei juriste românce din Germania, românii care lucrează în străinătate sunt obligați să prezinte la ANAF un document care confirmă rezidența fiscală.
Cu toate acestea, conform sursei, puțini români respectă această obligație, întrucât amenda aplicată este foarte mică, fiind doar de 100 de lei.
Într-o emisiune recentă, Andreea Covaci-Ernst, expertă în fiscalitate și juristă în Germania, a explicat că obligativitatea românilor care lucrează în străinătate de a furniza la ANAF un certificat de rezidență fiscală este neglijată de mulți. Motivul este simplu: amenda este mică.
Ea mai spune că ar putea apărea o problemă majoră dacă statul va decide să impoziteze aceste venituri cu 70%. Reamintim că autoritățile din România intenționează să impoziteze mult mai dur veniturile nedeclarate ale românilor.
„Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare”, spune ea.
ANAF o să meargă după oamenii care lucrează în străinătate
Ea mai menționează că ANAF-ul va iniția investigații asupra persoanelor care lucrează în Germania sau în alte țări, cu scopul de a recupera diverse sume de bani.
Andreea Covaci-Ernst adaugă că este în interesul statelor, inclusiv al Germaniei, să recupereze aceste sume. Mai mult, ea afirmă că Germania a înregistrat venituri record în ultimii doi ani.
”Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri”, spune jurista româncă.
Întrebată dacă autoritățile române pot verifica situația fiscală a contribuabililor care lucrează în Germania sau în alte țări, experta menționează că acestea au acces, având în vedere existența unor contracte bilaterale cu Germania.
Cu toate acestea, ea subliniază că nimeni nu va sta să inspecteze fiecare cont în parte, deoarece este o muncă extrem de migăloasă. În schimb, se va interveni în cazul unor activități suspecte. Prin activități suspecte, experta se referă la tranzacții de peste 10.000 de euro.
De asemenea, Andreea Covaci-Ernst menționează că băncile sunt obligate să raporteze tranzacțiile de peste 10.000 de euro către autoritățile fiscale.
„Da, Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi, dar ar fi o muncă de chinez bătrân, să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 euro”, spune aceasta.