Documente: Primăria București a refuzat dezbaterea publică a bugetului. „L-a răpit cineva pe Nicușor Dan?”
Reprezentanții Primăriei Generale a Municipiului București au refuzat să organizeze o dezbatere publică pe tema bugetului Capitalei aferent anului 2021, motivând că aceasta „are loc cu prilejul aprobării”. La începutul mandatului, primarul Nicușor Dan se arăta „favorabil ideii de a avea o serie de întâlniri pe domeniile de activitate ale municipalității”.
În data de 8 aprilie, organizația non-guvernamentală Funky Citizens solicita organizarea unei dezbateri publice pe tema bugetului Capitalei aferent anului 2021. Trei săptămâni mai târziu, cu doar o zi înainte de a se supune votului consilierilor generali, a sosit și răspunsul: nu se poate.
„Legiuitorul a prevăzut, în cazul elaborării și aprobării bugetului local că, în aplicarea principiului transparenței și publicității, procesul bugetar este deschis și transparent, acesta realizându-se prin publicarea în presa locală, pe pagina de internet a instituției publice sau afișarea la sediul autorității publice locale respective a proiectului de buget local iar dezbaterea publică a bugetului local se realizează cu prilejul aprobării acestuia”, se arată în documentul semnat de Emanuela Jugureanu – directorul general al Direcției Generale Economice, Elena Gabriela Cristea – director executiv Direcția Programare și Execuție Bugetară, Nicoleta Sunică – șef serviciu Transparență Decizională și Tiberiu Pârvu – expert.
„Știe cineva, a fost răpit dl. Nicușor Dan? Căci îmi aduc aminte perfect niște ani când de partea oenghistă a baricadei ceream cot la cot transparență, participare, de-astea”, se întreabă retoric Elena Calistru, președinte Funky Citizens.
Bugetul Capitalei nu a fost votat în această săptămână, după ce reprezentanții USR – PLUS au refuzat să îl susțină.
Colaborarea cu ONG, varianta de iarnă
La câteva zile după ce Nicușor Dan și-a început mandatul, ONG-ul Funky Citizens își anunța public sprijinul: printr-o scrisoare deschisă transmisă edilului, invita primăria la colaborare pe 11 proiecte considerate prioritare. Primarul își găsea timp să și răspundă, favorabil în acest caz.
„Stimați reprezentanți ai mediului non-guvernamental din București. Am citit cu atenție scrisoarea pe care mi-ați trimis-o și apreciez dorința de a vă implica și mai mult în rezolvarea problemelor Capitalei. Vă asigur că azi există o mai mare deschidere din partea Primăriei Municipiului București pentru colaborarea cu dumneavoastră și că soluțiile pe care le am în vedere pentru problemele orașului presupun dezvoltarea parteneriatului dintre administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale.
În același timp, sunt interesat să aflu direct de la dumneavoastră cum vedeți rezolvarea diverselor probleme ale Capitalei și să integrez această viziune, cu sprijinul direct al organizațiilor pe care le reprezentați, în activitatea municipalității. Țin să mă consult cu dumneavoastră în mod constant, pe parcursul întregului mandat și consider acest lucru o cale foarte bună de a primi feedback-ul permanent al cetățenilor cu privire la munca primăriei.
Răspund deci pozitiv solicitării de a demara un dialog organizat și sunt favorabil ideii de a avea pentru început o serie de întâlniri pe domeniile de activitate ale municipalității”, spunea Dan.
Consultările au rămas însă la nivel de vorbe în momentul în care s-a pus problema bugetului.