Doi liceeni din Galați au realizat o seră ecologică automatizată pe baza „aquaponics”, creștere simbiotică de plante și pești
Doi elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Galați au câștigat trofeul Competiției Naționale „Arduino” cu proiectul unei sere ecologice automatizate care folosește „aquaponics”, o metodă de creștere simbiotică a plantelor și peștilor.
Membri ai Clubului „Robotica LPS” de la Liceul cu Program Sportiv, elevii Mario Postu și Bogdan George Alexandru au realizat, împreună cu profesorul coordonator Valeriu Apostol, proiectul „EcoSera”, o seră automatizată, care folosește principul „aquaponics”.
Apa în care cresc peștii este folosită la udarea automatizată a plantelor
În această seră, apa în care cresc peștii udă plantele fără să mai fie nevoie de intervenția cuiva, funcționarea sistemului fiind controlată prin senzori care verifică debitul și nivelul apei, temperatura și pH-ul acesteia, dar și umiditatea din seră. „Apa este luată de la pești, iar plantele sunt udate fără să intervină cineva”, a descris Mario Postu modul de funcționare a serei ecologice.
Mario Postu și Bogdan George Alexandru au obținut donații pentru finanțarea proiectului lor și au realizat în curtea Liceului cu Program Sportiv din Galați împreună cu profesorul coordonator Valeriu Apostol, o seră adevărată, pe care au dotat-o cu senzori care transmit informații și comenzi executate apoi, automatizat, de pompe și ventilatoare.
Competiția Națională organizată de „Adfaber” s-a adresat liceenilor pasionați de robotică, pe care i-a încurajat să aducă soluții unei probleme de actualitate. „Adfaber” este o organizație neguvernamentală care promoveaza dezvoltarea societății și schimbarea socială prin intermediul tehnologiei, proiectele dezvoltate adresându-se în primul rând tinerilor.
O seră care răspunde la provocarea viitorului, asigurarea hranei în zonele aride sau deșertificate
Componenta sustenabilă a proiectului constă în faptul că pregătește implementarea lui pe scară largă, fiind gândit ca un sistem complet închis, care poate fi realizat în orice zonă aridă sau în curs de deșertificare din România și nu numai. Mentenanța și exploatarea acestuia va fi una minimă datorită sistemelor automate de reglare a temperaturilor, umidității, luminozității și a tuturor parametrilor importanți în creșterea plantelor și în acvacultură.
„Proiectul EcoSera propune o soluție concretă pentru una dintre problemele actuale ale umanității, cum asigurăm pentru viitorul nostru și al copiilor noștri accesul la o alimentație cât mai aproape de natură, care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea și longevitatea.
EcoSera este un sistem automatizat și robotizat, în mare parte, independent energetic și perfect autonom, de cultivare a legumelor și a plantelor în apă (aquaponics), cu resurse din surse regenerabile (solar, eolian și apă de ploaie). Pentru a îmbunătăți pe cale naturală calitatea apei utilizate în creșterea plantelor, se folosesc tehnologii din domeniul acvaculturii”, a declarat coordonatorul celor doi inventatori, profesorul Valeriu Apostol.
Metoda „Aquaponics”, utilizarea apei îmbogățite nutrienți datorită prezenței peștilor
„Aquaponics” se aplică plantelor ce cresc în sere și solarii prin utilizarea unui sistem de recirculare automatizată a apei în care stau peștii. Apa este îmbogățită cu nutrienți datorită prezenței peștilor. Ca să poată fi udate prin acest sistem, plantele sunt ținute în tuburi orizontale sau în cascadă.
Totul este controlat, pe baza unor senzori care verifică debitul și nivelul apei, temperatura și pH-ul acesteia, dar și umiditatea din seră.
Un procedeu vechi de mii de ani
„Aquaponics” este denumirea acceptată și folosită internațional pentru a defini procedeul simbiotic de cultivare a plantelor si animalelor acvatice într-un sistem recirculant. Cuvântul „aquaponics” a fost creat pentru a reprezenta cât mai sugestiv acest procedeu prin combinarea cuvintelor „aquaculture” și „hidroponics”. Paternitatea acestui termen le este atribuită lui Ron Parkhurst și Hanala Nursery.
Această metodă are o vechime de mii de ani. Cu mult timp înainte ca acest procedeu să capete denumirea de „aquaponic” a fost utilizat in China antică și în Egiptul antic, dar și de către azteci.
Odată cu publicarea cercetărilor efectuate la New Alchemy Institute din Statele Unite în perioada 1971-1991), acest procedeu a revenit în actualitate și a fost preluat de foarte mulți cercetatori și practicieni din întreaga lume.
În România, studiile în domeniu sunt realizate de un consorțiu de institute de cercetări și companii
Cercetarea sistematică în acest domeniu a fost abordată în România de un consorțiu format din Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole „Horting” din București, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură din Galați, Societatea Ecologică Aquaterra și Kaviar House.
În cadrul acestor cercetări a fost realizată prima stație pilot din România, amplasată în incinta serelor de cercetare de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole „Horting” din București.
Același consorțiu a dezvoltat Proiectul „AQUA-ROM” – „Implementarea tehnologiei acvaponice (aquaponics) în România pentru creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea stării de sănătate în zonele defavorizate”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contributiei Elvețiene pentru Uniunea Europeana Extinsă.
Proiectul îşi propune să contribuie la reducerea nivelului de sărăcie în zonele defavorizate din România şi să modifice actualul obicei alimentar al populaţiei din zonele respective în direcţia unei alimentaţii diversificate cu efecte benefice asupra sănătății.