Doi puștani au pus poliția pe jar cu un apel fals la 112
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/politia-bun-nou.jpg)
Doi puştani au pus pe jar autoritățile din Dolj după ce au sunat la 112 spunând că cineva vrea să-i răpească, totul pentru a se distra.
Doi puştani au alertat un judeţ întreg
Polițiștii doljeni au fost alertați, luni seara, printr-un apel la 112, în care o voce de copil striga: „Ajutor! Vrea să mă răpească!”. Mesajul, transmis de pe un telefon mobil, a mobilizat de urgență echipaje ale Poliției municipiului Băilești, care au început imediat căutările pentru identificarea apelantului și verificarea situației semnalate.
La doar 11 minute distanță, un al doilea apel a fost efectuat de pe același număr. De această dată, persoana care suna a declarat că totul a fost doar o glumă și că nu se află în pericol. În urma acțiunilor desfășurate cu rapiditate de polițiști, au fost identificați doi minori în vârstă de 11 ani, din Băilești, care au recunoscut că au sunat în mod abuziv la 112.
Pentru fapta lor, reprezentanții legali ai copiilor au fost sancționați contravențional cu o amendă de 1.000 de lei. Totodată, a fost transmisă o informare către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.
Poliția atrage atenția că Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 nu este un joc și nu trebuie folosit decât în situații reale. Apelurile false pot pune vieți în pericol, deturnând resurse de la cazuri grave. Conform legii, alertarea falsă a autorităților se sancționează cu amendă de până la 4.000 de lei sau cu muncă în folosul comunității.
„Educaţia joacă un rol esenţial în înţelegerea importanţei acestui sistem dedicat situaţiilor de urgenţă.
Un apel fals poate duce la alocarea inutilă a resurselor, în timp ce alte persoane pot fi într-o reală situaţie de pericol.
Reiterăm că legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cristian Grigorescu.