Doi tineri români reinventează tehnologia. Povestea sistemului de operare pearOS, alternativa open-source la macOS

Publicat: 23 feb. 2025, 08:32, de Ionut Jifcu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Doi tineri români reinventează tehnologia. Povestea sistemului de operare pearOS, alternativa open-source la macOS

Doi tineri români, Ioana Lazăr și Alexandru Bălan, au creat pearOS, un sistem de operare open-source inspirat de macOS, dar construit pe Linux, oferind o alternativă modernă, gratuită și accesibilă utilizatorilor din întreaga lume. Cum mărul era luat de compania fondată de Steve Jobs, Apple, cei doi din Râmnicu Vâlcea s-au orientat către un alt fruct pentru logo, para (pear – în limba engleză).

Într-o lume dominată de marile corporații IT, doi tineri români își pun amprenta asupra industriei tech printr-un proiect inovator: pearOS, un sistem de operare open-source inspirat din designul elegant al macOS, dar construit pe fundația solidă a Linux-ului.

Ioana Lazăr (19 ani) şi Alexandru Bălan (21 de ani) sunt fondatorii Pear Software and Services, compania care dezvoltă acest sistem de operare, alături de soluții de dezvoltare web, aplicații mobile și marketing digital.

Povestea pearOS a luat naștere în 2019, pe băncile liceului, dintr-un vis ambițios: crearea unui sistem de operare românesc, unic, modern și accesibil. Alexandru, pasionat de programare și tehnologie, și-a propus să creeze o alternativă open-source cu un design premium, iar Ioana a venit cu viziunea de branding și promovare.

„Ne-am dorit să construim ceva care să fie atractiv, intuitiv și ușor de utilizat. Am vrut să oferim românilor și nu numai o alternativă viabilă la sistemele de operare comerciale, fără costuri, dar cu o experiență premium”, a afirmat Ioana Lazăr.

Cei doi susţin că PearOS nu este doar un proiect, ci o misiune de a demonstra că și din România se pot lansa produse IT competitive la nivel global.

„În viitor, ne dorim ca PearOS să fie adoptat de cât mai mulți utilizatori români și internaționali, oferindu-le o alternativă modernă, sigură și performantă”, adaugă Alexandru Bălan.

El a adăugat că PearOS se remarcă prin: stabilitate și securitate – bazat pe Ubuntu, beneficiază de actualizări regulate și suport extins, interfață modernă – inspirată de macOS, cu un dock elegant și animații fluide, flexibilitate și personalizare – utilizatorii pot ajusta aspectul și pot instala aplicații ușor, gratuit și open-source – accesibil oricui, fără costuri ascunse.

Ce este un sistem de operare open-source

Termenul open-source (sursă deschisă) atribuit unui produs software indică faptul că acesta este pus la dispoziția tuturor, în mod gratuit, creatorul oferind codul sursă și de cele mai multe ori documentația necesară înțelegerii lui. Oricine poate transforma, îmbunătăți sau corecta erorile, astfel încât acesta să corespundă nevoilor sale. Principiul open-source există de aproximativ 20 de ani, în perioada de început a dezvoltării software (programe informatice), codul sursă fiind transmis de un dezvoltator către altul pentru a se ajuta reciproc și a avansa în demersul inițiat. Pe măsură ce industria a început să ia amploare și competitivitatea a crescut, dezvoltatorii au îmbrățișat ideea de software open-source.

În 1997, Eric Raymond a publicat o analiză reflectivă asupra principiilor software-ului gratuit. Aceasta a dus la adoptarea deciziei ca produsul Netscape Communicator Internet să devină open-source. Aderarea acestuia la mișcarea open-source a ajutat enorm procesul de dezvoltare a conceptului, fără de care lumea ar fi diferită astăzi întrucât acesta a stat la baza dezvoltării unei multitudini de tehnologii. În 1998, Eric Raymond a pus bazele Open Source Initiative (OSI).

Pentru a înțelege mai bine diferențele, trebuie spus că termenul closed-source definește acele coduri-sursă care aparțin companiei sau persoanei care le-a creat, respectiv deținătorul drepturilor de proprietate intelectuală sau deținătorul patentului. Proprietarul codurilor este singurul care are dreptul de a aduce modificări asupra acestora, potrivit Revistei Intelligence.