Dolarul american a scăzut luni la minimul ultimilor trei ani. Donald Trump vrea înlăturarea lui Jerome Powell

Publicat: 21 apr. 2025, 22:30, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Dolarul american a scăzut luni la minimul ultimilor trei ani. Donald Trump vrea înlăturarea lui Jerome Powell
Foto: Jamie Kelter Davis | Bloomberg | Getty Images

Dolarul american a continuat să se deprecieze luni, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Căderea vine în contextul retragerii investitorilor globali din activele americane, pe fondul escaladării conflictului dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, transmite CNBC.

Indicele ICE U.S. Dollar, care măsoară valoarea dolarului faţă de un coş de valute internaţionale, a coborât până la 97,92, cel mai jos nivel înregistrat din martie 2022, potrivit datelor FactSet. În jurul orei 10:00 ET, indicele era în scădere cu 1,1%, la 98,24, pentru dolarul american.

Criticile împotriva președintelui Fed înrăutățesc situația

Dolarul s-a depreciat semnificativ de la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, iar introducerea pe 2 aprilie a tarifelor globale reciproce a determinat o primă rundă de vânzări. Criticile recente ale preşedintelui la adresa lui Powell, pe care l-a numit „Domnul Prea Târziu” şi „un mare ratat”, într-o postare pe Truth Social, au agravat presiunea asupra monedei americane.

În plus, consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a declarat că administraţia Trump analizează posibilitatea înlocuirii actualului şef al Fed.

Piaţa transmite un semnal clar că nu agreează nici măcar ideea ca preşedintele să încerce să îl demită pe Powell. „S-a pierdut o parte din încrederea în politica economică a SUA,” a declarat Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore ISI, pentru CNBC.

Capitalul fuge din activele americane

Andy Laperriere, şeful diviziei de politici publice din SUA la Piper Sandler, a exprimat îngrijorări similare într-o notă adresată investitorilor: „Avem de-a face cu un preşedinte hotărât să răstoarne regulile de la Washington. Ignorarea declaraţiilor lui Trump legate de tarife s-a dovedit a fi o greşeală, iar acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în privinţa politicilor monetare.”

Dolarul, considerat moneda de rezervă globală, a beneficiat de o cerere ridicată în ultimul deceniu, datorită performanţei superioare a activelor americane. Însă recentele dispute comerciale şi incertitudinile privind politica economică au dus la scăderea simultană a burselor şi obligaţiunilor americane, afectând negativ şi cursul dolarului.

Luni, euro a crescut cu 1,3% faţă de dolar, în timp ce yenul japonez şi francul elveţian s-au întărit, reflectând continuarea tendinţei de fugă a capitalului din activele americane către monede considerate mai stabile.