Doliu în lumea jurnaliștilor români. A murit Mircea Carp, vocea de la Europa Liberă

Publicat: 08 iun. 2024, 10:59, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Doliu în lumea jurnaliștilor români. A murit Mircea Carp, vocea de la Europa Liberă
sursa: google

Este doliu în lumea românească a jurnaliștilor. Mircea Carp, una dintre cele mai mari voci de la Europa Liberă, s-a stins din viață la venerabila vârstă de 101 ani. Anunțul a fost făcut de către Carmen Grigoraș, colaboratoarea sa apropiată.

A murit jurnalistul Mircea Carp

Mircea Carp, renumitul jurnalist de la Europa Liberă, a plecat din această lume vineri, 7 iunie. Acesta s-a stins din viață la venerabila vârstă de 101 ani, în liniște, înconjurat de familie și prieteni. Starea lui se înrăutățise în ultima perioadă, iar cei dragi se așteptau la tot ce era mai rău.

Anunțul tragediei a fost făcut de colaboratoarea sa, Carmen Grigoraș, care a vorbit despre dragostea pe care a avut-o pentru meserie, dar și pentru oamenii pe care i-a servit de-a lungul carierei sale.

„Ieri, 7 iunie, ora 20.30, cel care a fost decanul de vârstă a jurnaliștilor din exil, domnul Mircea Carp, cel ce a dăruit un veac țării precum titlul ultimei sale cărți (Un veac dăruit țării), lansată anul trecut cu ocazia împlinirii a 100 de ani, dl. Mircea Carp, și-a terminat în liniște, demnitate și dragoste nemărginită pentru țara sa, (…), după ce și-a binecuvântat familia prietenii și pe cei apropiați, la icoana pe care o avea mereu aproape, și-a terminat în tăcere, cu modestia sa moldovenească, călătoria celor 101 ani, de data aceasta nu în jurul lumii, ci în lumea aceasta, la vârstă de 101.

Fie-i veșnică odihna și neprețuită aminitirea. Întotdeauna ne va spune tuturor, de oriunde s-ar afla, poate de pe o stea a marilor jurnaliști: Să auzim numai de bine!”, a transmis Carmen Grigoraș.

Formula de deschidere a emisiunilor sale, „Să auzim numai de bine”, a devenit celebră și a rămas întipărită în memoria tuturor. A fost foarte iubit de ascultători, de prieteni și colegi și avea un simț al umorului de-a dreptul special, așa cum spun cei ce au avut ocazia să îl cunoască.

Mircea Carp a avut o carieră impresionantă, începând cu educația sa la Liceul Militar din Iași și participarea în cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1946, a fost exclus din armată și închis pentru scurt timp, între august și noiembrie 1947. După eliberare, în anii ’50, a emigrat în America, unde și-a început cariera jurnalistică.

În 1955, a devenit crainic și redactor la postul de radio „Vocea Americii”, iar mai târziu s-a remarcat ca vocea emblematică de la „Europa Liberă”. Emisiunile sale la „Europa Liberă” au avut un impact profund asupra ascultătorilor din România comunistă, oferindu-le o sursă de informație liberă și speranță.

Într-un interviu din 2023, Mircea Carp a reflectat asupra dorinței sale de a fi aproape de români, de rude și de prieteni prin munca sa jurnalistică. El a descris momentul în care a început să folosească celebra formulă de deschidere a emisiunilor ca fiind unul dintre cele mai importante din cariera sa.