Domnia lui Vladimir Putin va sfârși dramatic! Oligarhii vor începe să se sature

Publicat: 09 sept. 2024, 07:15, de Autor: Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Domnia lui Vladimir Putin va sfârși dramatic! Oligarhii vor începe să se sature

Fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, a avertizat într-un interviu că sfârșitul lui Vladimir Putin ca președinte al Rusiei ar putea veni mai repede decât s-ar aștepta.

Hodges susține că oligarhii ruși, care au sprijinit regimul de-a lungul anilor, ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, dacă războiul din Ucraina nu se oprește și sancțiunile occidentale continuă să le afecteze averile.

„Oligarhii ruși vor începe să se sature de restricțiile impuse de Occident, inclusiv asupra averilor lor. La un moment dat, vor spune: ‘Nu pot să îmi vizitez amanta la Marea Adriatică. Nu pot să îmi trimit copiii la școală în Londra sau Stanford.’ Cred că atunci s-ar putea întâmpla ceva,” a declarat Hodges pentru „The Sun”.

Impactul sancțiunilor asupra oligarhilor ruși

La începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni severe asupra mai multor oligarhi apropiați de regimul Putin. Aceste sancțiuni au avut un impact profund, blocând activele și impunând interdicții de călătorie, ceea ce i-a lăsat pe mulți fără acces la fondurile lor și la stilul de viață luxos de care se bucurau anterior.

Hodges a subliniat că aceste sancțiuni, menținute până în prezent, joacă un rol crucial în destabilizarea regimului de la Kremlin. „Trebuie să izolăm Rusia din punct de vedere diplomatic, economic, politic și militar de restul lumii. Apoi trebuie să-i pedepsim de fiecare dată când fac ceva. Înfrângerea Rusiei trebuie să fie obiectivul nostru strategic: asta înseamnă că vom face tot ce este necesar pentru a o realiza,” a subliniat fostul comandant al armatei americane.

Tensiuni interne în Rusia și protestele cetățenilor

Pe lângă presiunea externă exercitată de sancțiuni, Hodges consideră că o altă posibilă metodă prin care regimul Putin ar putea cădea este o revoltă internă a cetățenilor ruși. În ciuda reținerii severe a protestelor publice în Rusia, Hodges este de părere că, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă și situația economică internă se înrăutățește, rușii ar putea ajunge să conteste regimul din ce în ce mai vehement.

„Oamenii din Rusia trebuie să decidă când s-au săturat. Nu vezi proteste pe străzi în Rusia, așa cum ai văzut în Belarus sau chiar în capitala Iranului, Teheran. Însă cred că la un moment dat asta se va schimba. Nu știu când vor ceda în final,” a declarat Hodges.

Posibilitatea negocierilor și atitudinea Kremlinului

Deși Putin și-a consolidat poziția în fruntea Rusiei prin alegerile din martie 2024, obținând 87% din voturi și asigurându-și mandatul până în 2030, presiunile externe și interne devin din ce în ce mai intense. În pofida acestui fapt, Putin a sugerat în mod repetat că este deschis la negocieri, însă insistă că Rusia va păstra teritoriile ucrainene ocupate.

Recent, la Forumul Economic Oriental din Vladivostok, Putin a declarat: „Dacă Ucraina dorește să continue negocierile, poate face asta,” subliniind că țări precum China, India și Brazilia ar putea juca rolul de mediatori în eventuale noi discuții de pace. Cu toate acestea, Kievul a reiterat că nu va negocia direct cu Rusia atâta timp cât teritoriile sale sunt ocupate și refuză să cedeze orice parte a teritoriului național.

Declarațiile liderului rus vin în contextul în care armata sa continuă să lanseze atacuri devastatoare asupra teritoriului ucrainean. Săptămâna aceasta, un atac cu rachete hipersonice și drone asupra orașului Liov a dus la moartea a șapte civili, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat aceste atacuri ca fiind „acte teroriste rusești asupra orașelor ucrainene”.

Luptele continuă și înăsprirea conflictului

Între timp, luptele s-au intensificat și pe frontul de nord. Ucraina a ripostat împotriva invaziei rusești, pătrunzând în regiunea Kursk de pe teritoriul rus, marcând prima invazie pe teritoriul Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Forțele ucrainene susțin că acum controlează peste 1.200 de kilometri pătrați din teritoriul rus, ceea ce reprezintă un punct de cotitură semnificativ în conflict.

Putin, deși afectat de aceste contralovituri, continuă să susțină că este dispus să negocieze, dar fără a renunța la cuceririle teritoriale din Ucraina. În acest context tensionat, Hodges subliniază necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei pentru a slăbi regimul de la Kremlin și a încheia războiul devastator.