Donald Trump: pe buletinul de vot sau nu?
Un judecător din Maine amână decizia privind prezența lui Donald Trump pe buletinul de vot până la Hotărârea Curții Supreme a SUA. Judecătorul susține că soarta fostului președinte depinde de decizia Curții Supreme într-un caz similar din Colorado.
Derbedeul politic de care, spun unii, atârnă soarta Planetei, face obiectul unui proces decizional complex la nivel juridic. Va fi Trump pe buletinul de vot pentru Președinția Statelor Unite? Ar fi bine să nu. Dar iată că apar surprize. Un judecător din Maine a suspendat eforturile statului de a-l elimina pe Donald Trump de pe buletinul de vot, argumentând că rezultatul apelului fostului președinte depinde de hotărârea Curții Supreme a SUA în cazul similar din Colorado.
Curtea Supremă audiază argumente orale în 8 februarie
Judecătoarea Michaela Murphy, de la Curtea Superioară din Maine, a emis o opinie miercuri în care a explicat că instanța nu are autoritatea de a suspenda procedurile judiciare, așa cum a cerut fostul președinte Trump. Totuși, ea a subliniat că are autoritatea de a returna problema secretarului de stat și de a-i ordona să emită o nouă hotărâre ,odată cu decizia Curții Supreme.
Curtea Supremă este programată să audieze argumente orale în cazul din Colorado pe 8 februarie. În Colorado și Maine, alegerile primare pentru alegerile prezidențiale din 2024 sunt programate pentru 5 martie.
Judecătoarea Murphy a menționat că decizia sa va „minimiza orice efect potențial destabilizator al deciziilor inconsistente și va promova o mai mare predictibilitate în săptămânile dinaintea alegerilor primare„.
Cele două încercări de a-l elimina pe Trump de pe buletin se bazează pe Amendamentul 14 la Constituția SUA, adoptat după Războiul Civil și care, în articolul trei, interzice foștilor confederați să candideze pentru funcții publice.
Trump domină primarele prezidențiale, deși are 91 de acuzații penale
Reclamanții din diferite state au afirmat că Trump ar trebui să fie exclus din cauza incitării atacului mortal asupra Congresului din 6 ianuarie 2021, în încercarea sa de a răsturna, prin violență, înfrângerea sa în fața lui Joe Biden la urne, în anul precedent.
Multe astfel de procese au fost respinse, dar în Colorado instanțele statale au decis că Trump trebuie eliminat de pe buletin. În Maine, secretarul de stat, democrata Shenna Bellows, a luat ea însăși decizia.
Bellows nu a făcut imediat comentarii cu privire la decizia judecătoarei Murphy din Maine.
Trump domină primarele prezidențiale republicane, în ciuda celor 91 de acuzații penale, în patru cazuri, și a diverselor acțiuni civile, precum și a eforturilor de a-l exclude de pe buletin.
El a atacat decizia din Maine la instanța statului și decizia din Colorado la Curtea Supremă a SUA.
Avocații săi au susținut că Amendamentul 14 nu se aplică, deoarece președinția și vicepreședinția nu sunt menționate în text.
Susținătorii lui Trump – și unii opozanți – au spus, de asemenea, că excluderea sa de la accesul la funcția supremă în baza Amendamentului 14, după ce a fost acuzat de incitarea evenimentelor din 6 ianuarie, dar achitat în Senatul SUA, ar fi antidemocratică.
Trump are „priză” la votanții din Maine
Alți observatori au afirmat că Amendamentul 14 acoperă președinția – cu schimburi în dezbatere în timpul procesului de ratificare sugerând acest lucru – și susțin că acceptarea candidaturii lui Trump ar submina în sine democrația.
Pentru moment, Trump rămâne pe buletinul din Maine. În fiecare dintre campaniile sale prezidențiale, a câștigat unul dintre cele patru voturi electorale din Maine.
Ca să fie mai clar, Maine este unul dintre cele doar două state din Statele Unite care permit „împărțirea” sau „fragmentarea” voturilor din colegiile electorale. În majoritatea statelor, sistemul „winner-takes-all” este în vigoare, ceea ce înseamnă că acel candidat care câștigă majoritatea voturilor populare în acel stat obține toate voturile electorale ale statului respectiv. În cazul Maine și a unui alt stat, Nebraska, se utilizează un sistem mai flexibil, unde voturile electorale pot fi distribuite în funcție de rezultatul voturilor în fiecare district electoral sau în ansamblu, în loc să fie acordate în totalitate unui singur candidat.