Donald Trump șochează cu planul de pace: Crimeea pentru Rusia, NATO interzis Ucrainei

Publicat: 25 apr. 2025, 18:15, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Donald Trump șochează cu planul de pace: Crimeea pentru Rusia, NATO interzis Ucrainei
Zelenski vs Trump 2.0

Președintele american Donald Trump a prezentat, într-un interviu acordat revistei Time, termenii unui posibil acord de pace în conflictul din Ucraina. Printre condițiile esențiale se numără recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei și excluderea aderării Ucrainei la NATO.

Termenii unui posibil acord de pace în conflictul din Ucraina  au fost dezvăluiți de președintele Trump în contextul marcării a 100 de zile de la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al său, fiind pentru prima dată când liderul american prezent public o poziție oficială în privința direcției pe care o dorește în politica externă privind Ucraina și Rusia.

„Crimeea le aparține rușilor”

În interviul publicat vineri, Trump a subliniat că Peninsula Crimeea, anexată de Federația Rusă în 2014, este de facto sub controlul Moscovei de mai mulți ani. „Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei. Zelenski înțelege asta, toată lumea înțelege că aceasta este sub controlul lor de mai mult timp”, a spus liderul de la Casa Albă.

Trump a reluat și criticile dure la adresa fostului președinte Barack Obama, pe care îl privește ca fiind principalul responsabil pentru pierderea Crimeei în 2014. „Barack Hussein Obama este cel care le-a dat-o.

Plan american de pace: recunoaștere a teritoriilor ocupate

Potrivit informațiilor apărute în presa americană, în special pe site-ul Axios, administrația Trump a transmis Kievului un plan de pace care include recunoașterea internațională a apartenenței Crimeei la Rusia și acceptarea de facto a controlului Moscovei asupra regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, scrie site-ul Axios.

Aceste condiții sunt prezentate sub forma unui ultimatum diplomatic, Washingtonul cerând Ucrainei să accepte pierderea teritorială în schimbul opririi războiului.

Kremlinul a salutat imediat pozițiile președintelui american. „Acest lucru corespunde complet cu ceea ce spunem noi de mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Ucraina, exclusă de la NATO

O altă temă abordată de Trump este perspectiva aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, pe care liderul american o respinge categoric. „Nu cred că Ucraina va putea adera vreodată la NATO”, a afirmat el, adăugând că discuțiile despre integrarea euroatlantică au contribuit la izbucnirea conflictului.

Trump arată că dacă Ucraina nu și-ar fi exprimat intenția de a adera la NATO, „șansele izbucnirii războiului ar fi fost mult mai mici”. Declarațiile vin în contradicție cu pozițiile exprimate anterior de aliații occidentali, care au susținut constant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Tensiuni cu Zelenski

Trump a lansat un atac verbal și la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care la acuzat de „declarații incendiare” legat de Crimeea. Zelenski a reacționat publicând un comunicat oficial din 2019 al administrației Trump, în care se precizează că Statele Unite nu recunosc anexarea peninsulei de către Rusia.

În paralel cu aceste declarații, președintele rus Vladimir Putin l-a primit vineri, la Kremlin, pe emisarul american Steve Witkoff, într-o întâlnire ce marchează a patra vizită oficială a acestuia în Rusia, din februarie până în prezent. Întâlnirile fac parte dintr-un efort diplomatic intens inițiat de Trump pentru relansarea dialogului ruso-american și identificarea unei soluții politice la conflictul din Ucraina.

Potrivit televiziunii publice ruse, Trump și Putin caută o formulă de negociere care să oprească ostilitățile, însă în termeni care avantajează clar partea rusă. Planul prezentat pare să consfințească o nouă realitate geopolitică în regiune, în care Ucraina este constrânsă să cedeze teritorii în schimbul păcii.

Reacții internaționale așteptate

Până în prezent, reacțiunile oficiale din partea capitalelor occidentale lipsesc, însă poziția lui Donald Trump este de natură să creeze tensiuni atât în ​​cadrul NATO, cât și în relația transatlantică.

Declarațiile liderului de la Washington pot fi percepute ca un semnal al schimbării profunde în politica externă a Statelor Unite, cu efecte directe asupra echilibrului de putere din Europa de Est.