Donație consistentă: SUA echipează Forțele Speciale Române cu tehnologie de vârf

Publicat: 04 sept. 2024, 08:34, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Donație consistentă: SUA echipează Forțele Speciale Române cu tehnologie de vârf

Guvernul României va adopta azi un proiect de hotărâre prin care acceptă donația de bunuri mobile oferită de Harris Global Communications Inc, o companie din SUA, în valoare de 262.500 USD. Această donație se înscrie în cadrul unei operațiuni compensatorii și va fi administrată de Ministerul Apărării Naționale (MAPN).

Hotărârea a fost adoptată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și Codul civil, conform cărora statul român poate accepta donații de bunuri mobile. În baza acestei hotărâri, bunurile vor deveni proprietate privată a statului odată cu autentificarea contractului de donație și vor fi gestionate de MAPN, începând cu acea dată.

Potrivit actului normativ, Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 01016 Târgu Mureș, va fi responsabil pentru formalitățile de acceptare a donației. Bunurile vor fi utilizate de către minister în activitățile specifice ale instituției, contribuind astfel la dotarea și îmbunătățirea capacităților operaționale.

Predarea și primirea bunurilor vor fi realizate conform termenelor stabilite de părți în cadrul contractului de donație, asigurând astfel o tranziție eficientă și conformă cu reglementările legale.

Descrierea situației actuale

Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcția generală pentru armamente, a încheiat, cu compania Harris Global Communications Inc, Statele Unite ale Americii, Acordul-cadru nr. 02/248/2022 de achiziție publică, având ca obiect „Achiziția de stații radio FALCON III și FALCON IV”. Având în vedere că produsele care fac obiectul contractelor de achiziție sunt din domeniul apărării și au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Harris Global Communications Inc îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru îndeplinirea obligaţiilor de compensare aferente contractelor de achiziție publică de echipamente militare, între Harris Global Communications Inc și Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS) s-a încheiat Acordul de compensare nr. 1144 din data de 07.07.2023, (în valoare de 1.312.500 USD). Ulterior, OCATS a aprobat Cererea de tranzacție eligibilă nr. 2 din 03.11.2023, potrivit căreia Ministerul Apărării Naționale devine beneficiarul donației unor echipamente pentru upgradarea stațiilor radio RF-7850M ale Forțelor pentru Operații Speciale Române cu forma de undă ANW2C (Adaptive Networking Wideband Waveform).

Având în vedere că bunurile ce urmează a fi donate au o valoare de piață mai mare de 500.000 lei, sunt incidente prevederile art. 291 alin. (1) lit. b) și art. 3641 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit acestor dispoziții, acceptarea donaţiilor şi legatelor făcute către stat, care au ca obiect bunuri mobile ce intră în proprietatea privată a statului a căror valoare de piaţă este mai mare de 500.000 lei se aprobă prin hotărâre a Guvernului; pentru donaţiile făcute către stat pentru o instituţie publică, ca operaţiuni compensatorii, care au ca obiect bunuri ce intră în proprietatea privată a statului, determinarea valorii de piaţă se realizează potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la stabilirea valorii efective a unei tranzacţii prin compensare.

În baza experienței operaționale și a cooperării de specialitate obținute și dezvoltate prin participarea Armatei României în general, și a forțelor pentru operații speciale în particular, la misiuni de tip NATO/UE și coaliție, pe teritoriul național și în afara acestuia, a rezultat necesitatea dotării cu sisteme specializate de comunicații care să asigure principalele cerințe impuse de o armată modernă, respectiv:

1. asigurarea, la timp și oportun, a legăturilor de comunicații de voce și date, clar și securizat (acreditat la nivel național), necesare desfășurării misiunii specifice în orice condiții climaterice și de teren;

2. securitate;

3. mobilitate;

4. versatilitate;

5. interoperabilitate cu partenerii UE/NATO/de coaliție.

Pentru a satisface necesitatea operațională a Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei României se impune upgrade-ul echipamentelor radio din dotarea structurii de forțe cu software performant, adaptat caracteristicilor mediului operațional existent. Forma de undă ANW2C poate oferi performanțe superioare în ceea ce privește lățimea de bandă, securitatea și rezistența la interferențe.

Așadar, prin instalarea acestei forme de undă, Forțele pentru Operații Speciale ar beneficia de comunicații radio mai eficiente și mai sigure. Forma de undă ANW2C este utilizată pe unele echipamente radio ale CFOS, iar implementarea acesteia pe stațiile radio care fac obiectul contractului de donație ar asigura compatibilitatea și interoperabilitatea cu echipamentele existente, reducând astfel costurile și timpul necesar pentru integrarea noii tehnologii. Instalarea formei de undă ANW2C se va realiza în comun de către specialiștii români, militari și civili (aparținând companiilor private române) și americani (L3HARRIS), în România, cu ajutorul companiilor private autohtone cu expertiză în domeniu.

În urma acestei activități, capacitățile operaționale ale stațiilor radio RF-7850M achiziționate de către beneficiar se îmbunătățesc semnificativ prin implementarea formei de undă autoadaptivă și cu autocorecție ANW2C, bazată pe tehnologia de rețea IP, asigurând astfel comunicații radio fixe și mobile de bandă largă, în toate mediile operaționale. Existența capabilității radio conferite de “Licențe software dedicate pentru forma de undă ANW2C (Adaptive Networking Wideband Waveform) pentru stațiile radio RF-7850M ale Forțelor pentru Operații Speciale Române” în cadrul Ministerului Apărării Naționale creează o serie de avantaje pentru instituția militară, după cum urmează:

– donaţia propusă răspunde unor nevoi ale Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale; – îmbunătățirea performanței echipamentelor radio deja achiziționate de către Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale;

– toate platformele și serviciile necesare instalării formei de undă ANW2C pe stațiile radio vor fi asigurate de Harris Global Communications Inc., fără a necesita fonduri financiare din partea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale;

– îmbunătăţirea echilibrului bugetar la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, care poate folosi resursele financiare economisite prin această donaţie fie pentru achiziţionarea altor echipamente, fie pentru îndeplinirea cerinţelor operaţionale necesare;

– echipamentele ce vor fi donate nu au făcut obiectul achiziţiei, echipamentele se donează împreună cu alte elemente necesare care să permită dezvoltarea ulterioară a acestora şi dau dreptul de utilizare ulterioară neîngrădită a donaţiei sau a dezvoltărilor acesteia.

Acordul de compensare pentru a cărui executare se realizează operațiunea compensatorie a fost încheiat înainte de data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2023 privind derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din acest act normativ, acordurile de compensare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sunt supuse dispoziţiilor legale în vigoare la data când acestea au fost încheiate în tot ceea ce priveşte încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea acestora.