Dosar la DNA pentru o cooperativă din Bacău. Fraudă cu fonduri APIA
Fraudă cu fonduri APIA la Cooperativa Agricolă Hăşmaşul Dămuc din Bacău, al cărei reprezentant a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Bacău.
Motivul dosarului pentru fraudă este săvârşirea infracţiunilor de folosirea de documente false şi fals sub semnătură privată.
Totodată, a fost trimisă în judecată şi cooperativa, sub aceleaşi acuzaţii.
„În perioada 2017-2019, inculpatul, reprezentant legal al Cooperativei Agricole Hăşmaşul Dămuc, ar fi depus la APIA mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false. Scopul era să obţină în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată. La datele depunerii celor trei cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele sus menţionate nu ar fi fost membri ai Cooperativei Agricole Hăşmaşul Dămuc şi nu şi-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plata la APIA„, se arată în rechizitoriul trimis către instanţă.
Cât de mare este frauda produsă la APIA
În realitate, cooperativa ar fi avut în perioada respectivă doar şase membri şi nu ar fi îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea fondurilor. Așa a apărut și frauda cu fonduri APIA.
„Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut fonduri nerambursabile în suma totală de 1.835.631 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”, se mai arată în rechizitoriu.
În acest caz, dosarul pentru frauda cu fonduri APIA a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ, existând propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Mai multe dosare de fraudă la APIA
APIA funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările ulterioare. Instituţia are următoarea organizare: aparat central, 42 de centre judeţene şi 262 centre locale.
Începând cu 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). În acest an, un număr de 793.000 de fermieri au depus cereri pentru anul 2023.
Cazul din Bacău nu este singular, însă, existând numeroase situații de acest fel provenite, mai ales din sectorul zootehnic.