Dosarul angajărilor ilegale la Primăria Bacău: Verdictul final al Curții de Apel

Publicat: 20 aug. 2024, 15:58, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Dosarul angajărilor ilegale la Primăria Bacău: Verdictul final al Curții de Apel

Verdict definitiv în dosarul angajării unor persoane fără studii superioare pe posturi de consilier superior la cabinetul primarului din Bacău. Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv în 8 august pe protagoniștii angajărilor ilegale.

Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat în dosarul angajării unor persoane fără studii superioare pe posturi de consilier. Cei doi protagoniști au fost condamnați astfel:

  • Ion Barbu-trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru pentru participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
  • Ionuț Avram a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Anterior, Ion Barbu și Ionuț Avram au fost condamnați de către Tribunalul Bacău la câte patru ani de închisoare pentru infracțiunile amintite.

Potrivit DNA, în cursul anului 2020, Ion Barbu era consilier în cadrul Compartimentului Corp Control din Primăria Municipiului Bacău (funcționar cu funcție de control), exercitând și atribuțiile de șef al Serviciului Management Resurse Umane și Administrativ.

Acesta a pregătit documentația pentru angajarea lui Ionuț Avram și Andreea-Elena Cochior pe posturi de inspector de specialitate în cabinetul primarului municipiului Bacău, deși era conștient că aceștia nu îndeplineau cerințele necesare de studii superioare pentru ocuparea acestor funcții.

„Ulterior, documentele respective ar fi fost înaintate primarului municipiului Bacău care, fără vinovăție, la data de 5 noiembrie 2020, a emis două dispoziții în baza cărora inculpații Ionuț Avram și Andreea-Elena Cochior ar fi fost angajați pe posturile menționate mai sus”, au stabilit anchetatorii.

Când procurorii DNA au intrat pe fir, aceștia au descoperit că cei doi ar fi fost solicitați în mod repetat să adauge la dosarul lor de personal diplomele care confirmau absolvirea studiilor superioare. Cu toate acestea, doar inculpatul Ionuț Avram ar fi depus o adeverință aparent emisă de o universitate, dar care fusese falsificată chiar de el.

Prin aceste demersuri, până în luna martie 2021 când au încetat efectiv raporturile de serviciu, cei doi foști inspectori ar fi obținut nelegal venituri (drepturi salariale) în valoare totală de 26.607 lei (Ionuț Avram Avram-11.872 de lei și Andreea- Elena Cochior- 14.735 de lei). Ambii au restituit banii încasați ilegal.