Dosarul ”arme la Rapid”: Daniel Niculae, urmărit ca suspect. Bocciu – capul grupului infracțional

Publicat: 14 mart. 2024, 17:34, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Dosarul ”arme la Rapid”: Daniel Niculae, urmărit ca suspect. Bocciu - capul grupului infracțional

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis un comunicat oficial, pentru a clarifica motivele pentru care au fost reținuți, printre alții, Daniel Niculae și Liviu ”Bocciu” Ungurean joi dimineață.

UPDATE: Rapidiștii Daniel Niculae și ”Bocciu” au fost reținuți de agenții DIICOT în legătură cu un dosar care include acuzații serioase de „constituire a unui grup infracțional organizat” și „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

În urma intervenției „mascaților” joi dimineața, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis un comunicat oficial, furnizând detalii despre operațiune.

Au avut loc 19 percheziții la domiciliile din București și județele Prahova și Iași, iar în total 17 persoane sunt suspectate în cadrul dosarului, care este investigat de agenții DIICOT încă de anul trecut.

Comunicatul oficial emis de Parchet: ”19 percheziții domiciliare”

Parchetul de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași și a echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat în cursul zilei de azi, 14.03.2024, un număr de 19 percheziţii domiciliare în mun. București și județele Ilfov, Prahova și Iași, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. (1) și (3) Cod penal, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prevăzută de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explosive, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin. (1) Cod penal și distrugere, prevăzută de art.253 alin. (4) Cod penal.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 17 suspecți, persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. (1) și (3) Cod penal, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prevăzută de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explosive, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin. (1) Cod penal și distrugere, prevăzută de art. 253 alin. (4) Cod penal.

În fapt, s-a reținut că în cursul anului 2023 pe raza mun. București s-a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat mai multe persoane și care avea drept scop introducerea și folosirea materialelor pirotehnice în incinta stadioanelor de fotbal, în timpul desfășurării meciurilor, tulburarea ordinii și liniștii publice prin violențe asupra bunurilor și distrugerea suprafeței de joc prin folosirea materialele pirotehnice, producându-se degradarea gazonului prin explozia materialelor pirotehnice, punând în pericol integritatea fizică a altor persoane (copii de mingi, stewarzi, jucători de fotbal, pompieri, reporteri ș.a.) Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate mai multe materiale pirotehnice, arme de foc letale, arme albe și sume de bani. Pe parcursul urmăririi penale sprijinul tehnic a fost asigurat de către I.G.P.R. – Direcția Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul oficial emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Articolul inițial:

Daniel Niculae, președintele clubului Rapid, a fost luat în custodie de autorități în dimineața aceasta, ca parte a unei operațiuni ample derulate de procurorii DIICOT. El este suspectat că ar fi înhăitat cu liderii de galerie ai Rapidului pentru introducerea de materiale pirotehnice pe stadion. Autoritățile au pus în aplicare 28 de mandate de aducere și au efectuat percheziții la locuințele suspecților, unde au fost descoperite arme de foc, puști și pistoale.

Surse judiciare susțin că Daniel Niculae este urmărit penal în calitate de suspect, având același statut cu Liviu Ungurean, cunoscut sub numele de „Bocciu”, liderul grupului infracțional. Adrian Olariu, șeful de securitate al clubului Rapid, a fost și el audiat în această dimineață în legătură cu scandalul implicând ultrașii, iar la finalul audierilor a declarat că nu poate comenta momentan subiectul, sugerând că informațiile sunt clasificate. Ultrasii de la Dinamo, Poli Iași și Petrolul sunt suspectați că ar face parte din grupul infracțional organizat condus de Liviu Ungurean.

Anchetatorii au indicat că grupul a fost sprijinit de angajați ai Clubului Sportiv Rapid și de suporteri din alte orașe pentru a introduce materiale pirotehnice pe stadion. În timpul perchezițiilor, au fost găsite mai multe materiale pirotehnice în casele ultrașilor, alături de arme de foc și albe.

Astfel, Daniel Niculae a părăsit sediul poliției după aproximativ două ore de audieri și va fi cercetat în stare de libertate, având aceeași situație juridică cu liderul infracțional Bocciu.

Informații cheie:

  • Daniel Niculae, președintele clubului Rapid, a fost audiat de DIICOT în calitate de suspect.
  • Este acuzat că ar fi complice cu liderii de galerie pentru introducerea de materiale pirotehnice în stadion.
  • Au fost percheziționate locuințele suspecților, unde s-au găsit arme de foc, puști și pistoale.
  • Liviu Ungurean, liderul galeriei Rapidului, cunoscut ca „Bocciu”, este și el suspectat în dosar.
  • Adrian Olariu, șeful de securitate al clubului Rapid, a fost audiat și el.
  • Ancheta vizează un grup infracțional organizat care ar fi acționat la meciurile Rapidului.
  • Ultrași de la Dinamo, Poli Iași și Petrolul sunt suspectați că ar fi implicați.

Detalii:

  • Daniel Niculae a fost adus la audieri joi dimineața și a părăsit sediul DIICOT după două ore.
  • Are același statut ca și Liviu Ungurean, liderul galeriei, fiind urmărit penal în calitate de suspect.
  • Sursele susțin că mai mulți șefi de brigăzi din galeria Rapidului au fost aduși la audieri.
  • Percheziții au fost făcute și în casele ultrașilor, unde s-au găsit materiale pirotehnice, torțe, petarde, dar și arme de foc.
  • Scopul grupului infracțional ar fi fost tulburarea liniștii publice și folosirea de materiale pirotehnice la meciurile Rapidului.
  • Anchetatorii cred că gruparea ar fi avut sprijin din partea unor angajați ai Rapidului și a suporterilor din alte orașe.
  • Poliția Română a publicat imagini din timpul descinderilor.
  • Dosarul are ca scop oprirea folosirii materialelor pirotehnice de către ultrași la meciuri.