Dosarul în care era vizat defunctul Dan Hosu, șotul fostei șefe DIICOT, repus pe rol în complet de divergență
Dosarul în care Dan Hosu (soțul defunct al fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu) era judecat pentru „afacerea” cu date despre morții din accidentele rutiere a fost repus pe rol vineri, 24 martie.
Dosarul în care Dan Hosu (soțul defunct al fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu) era judecat pentru „afacerea” cu date despre morții din accidentele rutiere a fost repus pe rol vineri, 24 martie, după ce judecătoarele Claudia Jderu și Sabina Adomniței nu s-au pus de acord asupra deciziei definitive. În urma decesului lui Dan Hosu, în dosar mai sunt judecați Angela Toncescu („Regina asigurărilor”), precum și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea).
„Constată intervenită divergenţa în prezenta cauză. În baza art. 395 alin. 1 Cod procedură penală, repune cauza pe rol, în complet de divergenţă şi stabileşte termen de judecată, în vederea reluării dezbaterilor, la data 26.04.2023, ora 12.00, cu citarea părţilor, ca în precedent. Se va efectua apel telefonic cu apărătorii părţilor. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia procurorului şi părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 24.03.2023”, se arată în minuta instanței.
Judecătoarea Sabina Adomniței este soția lui Cristian Adomniței – fost ministru PNL al Educației și fost președinte al Consiliului Județean Iași. Cristian Adomniței a fost condamnat, pe fond, la o pedeapsă de 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare (pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual), iar în prezent se judecă în apel.
Pe de altă parte, judecătoarea Claudia Jderu a pronunțat condamnarea la 8 ani de pușcărie, pe fond, pentru Elena Udrea în Dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Ea este judecătoarea pe care Elena Udrea a blestemat-o într-un interviu imediat după pronunțarea deciziei. În același dosar, Ioana Băsescu s-a ales cu o pedeapsă de 5 ani.
Tot Claudia Jderu este judecătoarea care a pronunțat decizia definitivă de 10 ani și 8 luni pe numele lui Sorin Oprescu, găsindu-l vinovat pentru luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat. Trebuie spus că și dosarul lui Sorin Oprescu a fost dezbătut în complet de divergență.
Controversatele declarații ale lui Predoiu legate de achitarea lui Hosu
Dan Hosu a decedat pe data de 3 februarie 2023, în plin scandal cu privire la declarațiile publice ale ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care îl dădea achitat pe soțul Giorgianei Hosu, deși procesul este încă în stadiul de apel.
Opt organizații civice au cerut demisia lui Predoiu, acuzând „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”.
Reamintim că procuroarea Giorgiana Hosu și-a dat demisia din fruntea DIICOT imediat după condamnarea pe fond a soțului ei
Pe data de 18 ianuarie, ministrul Justiției declara: „Ulterior (Dan Hosu – n.r.) a fost achitat, se poate spune că doamna și-a dat cu adevărat demisia de onoare”.
Numai că Dan Hosu nu a fost achitat, dosarul fiind încă pe masa judecătoarei Claudia Jderu, despre care surse G4Media au afirmat că a fost chemată la Ministerul Justiției la o zi după declarația pe care ministrul a pus-o pe seama unei erori, „pe surse neoficiale”.
Scuzele lui Cătălin Predoiu, exprimate public, mai degrabă au adâncit controversa decât să o lămurească. Asta pentru că opinia publică a inceput să se întrebe de când ministrul Justiției primește „informații din surse neoficiale” și de ce se interesează cu privire la procesele de pe rolul instanțelor.
Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu, a invocat prescripția faptelor pe data de 14 iunie 2022, dar spunea că vrea să se judece în continuare alături de complicele său, Marian Cataramă, în dosarul în care sunt acuzați că făceau afaceri cu date despre morții din accidentele rutiere. Ambii invocau decizia Curții Constituționale și spuneau că faptele lor s-au prescris.
Dan Hosu, fost polițist, apela ilegal la ajutorul fostului său subaltern, motiv pentru care a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea fără drept de informații nedestinate publicității. Soția lui, Giorgiana Hosu, și-a dat demisia de la șefia DIICOT imediat după condamnare. În acest dosar a fost găsit vinovat și fostul polițist Marian Cataramă, care a primit și el 3 ani cu suspendare.
În dosar este inculpată și fosta șefă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Angela Toncescu. Aceasta era acuzată că i-ar fi cumpărat influența lui Dan Hosu pentru ca aceasaă să o susțină la înscăunarea ei la șefia ASF, însă ambii au fost achitați pe fond pentru aceste acuzații, iar în prezent se judecă apelul DNA.
Cercul relațional al Angelei Toncescu, supranumită „Regina asigurărilor”
Procurorii îi mai acuzau pe Dan Hosu, Adrian Gurzău (fost deputat PDL și finul Elenei Udrea) și Sorin Tatu (patronul unei firme) că au favorizat sau au susţinut interesele Angelei Toncescu, pe atunci șefă la Carpatica Asig. Aceştia ar fi pretins şi primit indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.
„Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 de euro fără TVA”, susţin procurorii. Unul dintre aceste contracte considerate a fi păguboase de procurori este cel legat de externalizarea serviciului de call center pentru clienți al Carpatica Asig.