Dosarul Revoluției: Rechizitoriul împotriva lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimis din nou la Parchetul Militar

Publicat: 20 sept. 2024, 18:06, de Cristian Matache, în Justitie , ? cititori
Dosarul Revoluției: Rechizitoriul împotriva lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, trimis din nou la Parchetul Militar

Dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de crime împotriva umanității, a fost retrimis la Parchetul Militar de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Decizia, pronunțată vineri, este definitivă și vine după ce instanța a constatat că rechizitoriul întocmit de procurori nu respectă cerințele procedurale necesare pentru desfășurarea procesului.

Motivele restituirii rechizitoriului

Conform hotărârii ICCJ, procurorul care a întocmit rechizitoriul nu a regularizat corect dosarul, ceea ce face imposibilă stabilirea clară a obiectului și limitelor judecății. În minuta instanței se menționează: „Constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 […]”.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, și-a exprimat nemulțumirea față de decizia instanței, afirmând că justiția se află „în aceeași situație ca acum patru ani”, când dosarul a fost trimis pentru prima dată înapoi la parchet. Acesta a criticat modul în care Parchetul Militar a gestionat cazul, considerând că greșelile de procedură sunt comise intenționat.

Un proces marcat de amânări

Dosarul Revoluției este unul dintre cele mai controversate și îndelungate cazuri din istoria recentă a României. Evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist și înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, au rămas neclarificate din punct de vedere juridic. România a fost condamnată în 2011 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru tergiversarea soluționării acestui dosar.

În 2019, fostul procuror general Augustin Lazăr și-a cerut scuze pentru durata excesivă a anchetei. Dosarul a fost clasat în 2015 și restituit procurorilor militari în 2020 și 2021, din cauza unor probleme legate de probele prezentate în instanță.

În 2023, Curtea de Apel București a decis începerea judecății în Dosarul Revoluției, însă, în iunie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat din nou „neregularitatea rechizitoriului” și a oferit Parchetului Militar un termen pentru remedierea deficiențelor. Restituirea dosarului a fost, însă, inevitabilă.

Acuzațiile aduse lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității, pentru modul în care au gestionat perioada post-22 decembrie 1989. Procurorii susțin că cei doi au contribuit la crearea unei „psihoze a terorismului” prin intermediul aparițiilor televizate, ceea ce a dus la incidente tragice, inclusiv focuri fratricide și ordine militare contradictorii.

Potrivit rechizitoriului, după 22 decembrie, când Nicolae Ceaușescu a pierdut puterea, majoritatea victimelor Revoluției și-au pierdut viața, iar evenimentele violente au fost agravate de ceea ce procurorii numesc o manipulare intenționată a informațiilor de către gruparea condusă de Ion Iliescu.

Un final incert pentru Dosarul Revoluției

După aproape 35 de ani de la Revoluția din 1989, justiția din România nu a reușit încă să facă lumină în legătură cu evenimentele care au dus la moartea a peste 1.150 de persoane și rănirea altor 4.500. Repetatele restituiri ale dosarului și problemele procedurale prelungesc durerea familiilor victimelor și mențin tensiunea în jurul unui subiect esențial pentru înțelegerea tranziției României către democrație.

În ciuda avansării la diferite instanțe, finalizarea acestui dosar rămâne incertă, iar răspunderea pentru crimele comise în timpul Revoluției pare departe de a fi clarificată.