Dosarul zecilor de tone de tablă primită mită de fostul ministru Costel Alexe ajunge la ÎCCJ
Judecarea fostului ministru al Mediului Costel Alexe în dosarul de mare corupție, în care demnitarul a cerut drept șpagă zeci de tone de tablă pentru lucrările de la casa personală, poate începe. Practic se intră în linie dreaptă, după validarea definitivă a probelor și a anchetei de către judecătorii de cameră preliminară.
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alexe Costel, Alexe Mihai, Alexe Raluca-Elena, Alexe Florin, Grecu Ioan Bogdan, Gătin Mirela şi Fătu Nicoleta împotriva încheierii nr.354 din data de 06 iunie 2023 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) – Secţia penală, în dosarul nr.1338/1/2022/a1.
Obligă contestatorii-inculpații să plătească fiecare statului suma de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29 ianuarie 2024.”, se arată în minuta deciziei definitive de luni.
Cum s-a ajuns la dosar
Inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în aprilie 2020, și încă în mod direct, de la reprezentantul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă). Combinatul primea la schimb cu titlu gratuit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră și primea „ajutor” la monitorizarea măsurilor luate pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, deoarece nu le-a închis, conform obligațiilor asumate față de UE. România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în hotărârea CJUE.
Alexe ar fi primit 22 tone de tablă, în 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.
Tabla ar fi fost primită ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis și el în judecată în prezenta cauză. Prejudiciul se ridică la suma de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Ulterior, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice pentru a face legală acțiunea.
În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, cele trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.) pentru a-și crea un „alibi juridic” pentru primirea foloaselor necuvenite. Asupra bunurilor primite de persoanele în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.