Două foste combinate ale magnatului Ioan Niculae sunt scoase din nou la vânzare

Publicat: 22 oct. 2024, 20:25, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Două foste combinate ale magnatului Ioan Niculae sunt scoase din nou la vânzare

Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co din județul Neamț, ambele foste unități de producție din grupul InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, vor fi scoase din nou la vânzare prin negociere directă. Lichidatorul Sierra Quadrant a anunțat, marți, această decizie, identificând negocierea directă ca cea mai viabilă soluție pentru a atrage investitori interesați de redresarea celor două combinate de îngrășăminte chimice.

Decizia vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a propus, recent, companiei austriece OMV să investească în industria chimică din România, o variantă discutată fiind achiziționarea de combinate chimice din fostul imperiu InterAgro. Cele două fabrici, Donau Chem și Ga Pro Co, sunt închise de mai mulți ani și nu și-au găsit încă un cumpărător, în ciuda tentativelor anterioare de vânzare.

Prețurile de pornire și susținerea statului român

Donau Chem are un preț de pornire stabilit la 89,4 milioane lei, iar Ga Pro Co la 70,9 milioane lei, ambele fără TVA. Statul român, prin intermediul ANAF, un creditor minoritar, susține soluția negocierii directe în defavoarea licitațiilor publice. Aceasta, pentru a evita scenarii în care prețurile ar putea scădea sub 30% din valoarea evaluată, cum este posibil în cadrul licitațiilor publice.

„Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potențialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firme capabile financiar și interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener coordonator la Sierra Quadrant. De altfel, în cazul Ga Pro Co, toți creditorii, cu excepția InterAgro, au susținut această soluție.

O miză strategică pentru agricultură și economie

Închiderea combinatelor de îngrășăminte chimice a avut un impact direct asupra sectorului agricol din România, care depinde în mare măsură de fertilizanți. De altfel, Sierra Quadrant subliniază că redresarea acestor fabrici este de o „importanță strategică” în contextul în care România importă aproximativ 65% din necesarul de îngrășăminte chimice. Situația este agravată de contextul geopolitic actual, în special de războiul din Ucraina, care a destabilizat lanțurile regionale de aprovizionare.

„Lipsa producției afectează direct agricultura, un sector esențial pentru economia națională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar națională, ci și regională, destabilizând lanțurile de aprovizionare și sporind nevoia de soluții locale pentru asigurarea fertilizanților necesari agriculturii”, a subliniat Neacșu.

Industria îngrășămintelor, o industrie în criză

În prezent, singura fabrică funcțională de îngrășăminte chimice din România este Azomureș. Deși există alte două fabrici – Amonil Slobozia și Donau Chem Turnu Măgurele – care ar putea relua producția, perspectivele sunt incerte. Potrivit Strategiei Industriale 2024–2030, industria îngrășămintelor chimice din România este într-o stare de criză profundă, iar revitalizarea unor unități precum Donau Chem și Ga Pro Co ar putea avea un impact pozitiv asupra sectorului agricol și asupra economiei naționale în ansamblu.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a inițiat discuții cu OMV, sugerând un parteneriat strategic în industria chimică, mai ales în perspectiva exploatării gazelor din Marea Neagră, prevăzută să înceapă în 2027. Aproximativ 80% din costul îngrășămintelor este reprezentat de gaz, iar România are un interes strategic în reducerea importurilor și creșterea capacității locale de producție.