Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare
Cercetătorii au descoperit că unele meserii, care presupun folosirea intensă a memoriei și a gândirii, par să reducă riscul de Alzheimer.
Sunt concluziile unui studiu publicat în British Medical Journal. Cercetătorii de la Harvard Medical School au studiat un număr de aproximativ 9 milioane de certificate de deces înregistrate în Statele Unite, între 2020 și 2022. Documentele oferă anumite informații prețioase cum ar fi profesia exercitată și cauza decesului. Scopul acestei analize: a repera eventualele corelații între meseriile practicate și riscul de a muri din cauza maladiei Alzheimer.
Și rezultatele acestei analize indică o tendință importantă: șoferii de taxi și ambulanțierii prezintă ratele de deces legate de Alzheimer net inferioare celor ale altor grupe de meserii.
În total, printre decedații din cauza acestei boli neurodegenerative, doar 1,03% erau șefoeri de taxi și 0,91%, ambulanțieri. În schimb, alte meserii legate de transporturi ca șoferii de autobuze (1,65%) sau piloții (2,34%) prezentau rate mai aproapie, chiar superioare mediei (1,69%).
Aceste profesii implică activarea intensă a hipocampului, zona creierului responsabilă de memorie și navigație spațială. De exemplu, taximetriștii, memorează și se deplasează în medii complexe, în timp real, la fel ca paramedicii care sunt nevoiți să gestioneze situații de urgență. Această datorie zilnică ar putea, prin urmare, să fie ca un antrenament intensiv pentru această zonă a creierului care, de altfel, este una dintre primele afectate de boala Alzheimer.
Până la noi studii, cel de față subliniază importanța de a pune în acțiune gândirea, fie prin muncă, fie prin activități în timpul liber. ”Dacă unele meserii, precum cele de șofer de taxi sau de șofer de ambulanță, ajută la păstrarea abilităților cognitive, acest lucru evidențiază importanța de a menține stimularea minții pe tot parcursul vieții”, explică Vishal Patel, autorul principal al studiului.
Să ne reamintim că maladia Alzheimer rămâne una dintre principalele cauze de handicap și de dependență în cazul vârstnicilor. În prezent, nu avem niciun tratament curativ. Totuși, sunt unele căi, cum este acest studiu care oferă o mai bună perspectivă pentru a înțelege mai bine și poate a preveni această boală.