Două vești de la OMS: În privința pandemiei, se vede luminița de la capătul tunelului. Dar Covid long are efecte devastatoare
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vine cu două vești: una bună și una rea. Pandemia bate în retragere, dar Covid long are efecte devastatoare.
Pandemia a devenit mai puțin severă datorită introducerii mai multor mecanisme care salvează vieți și se vede lumina de la capătul tunelului, subliniază directorul general al OMS.
Dar tot numărul unu din OMS spune că, ”în toate țările impactul Covid long este foarte serios și necesită acțiuni imediate”.
Directorul general al OMS a fost invitat să facă precizări pentru Guardian legate de Covid long, o boală care, potrivit estimărilor OMS, afectează ”10% până la 20% din persoanele” care au fost diagnosticate cu Covid-19. Acestea prezintă ”simptome ca oboseală, tulburări de respirație, disfuncții cognitive pe termen mediu sau lung”, scrie cotidianul britanic.
Covid long reprezintă o provocare ”foarte serioasă” pentru toată planeta și guvernele trebuie să investească în sistemele lor de sănătate pentru a-i face față, subliniază dr. Ghebreyesus.
Potrivit dr. Ghebreyesus, Covid long mărește povară pe personalul medical și pe ansamblul sistemului de sănătate.
Se pune întrebare cât timp această boală este capabilă să bulverseze viața a milioane de oameni? Este dificil un răspuns ferm atât timp cât cunoștințele despre Covid long sunt încă insuficiente. Dar Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, formulează totuși un răspuns: ”Cred că unele persoane vor fi afectate toată viața. Dar este dificil de a estima azi cât de răspândită va fi această situație”.