Dovezile că ASF știa că Euroins subevalua rezervele de daună
Nu exista niciun dubiu cu privire la complicitatea actualului consiliu al ASF în relația cu ultimele două companii de asigurări falimentate în mod premeditat: City Insurance și Euroins.
Sigur, îl veți auzi pe Nicu Marcu, încă președinte al ASF pentru câteva săptămâni, cum susține ca el a avut curajul să facă ordine în piața de asigurări.
Nu, bre, Nicule! Tu și cu ceilalți membri din consiliul ASF, i-ați lăsat să fure banii pe gașca de la City Insurance, compusă din Mușat & Odobescu, și pe bulgarii de la Euroins, conduși de Assen, și abia după ce acționarii acestor firme și-au scos banii din țară, iar conturile lor au fost golite, ați închis aceste societăți ca să le faceți curate și asumate de ASF, iar acționarii să scape de închisoare dând vina pe ASF așa cum au și făcut-o în apărarea lor în dosarele de la Parchet.
Erați eroi doar dacă preveneați aceste falimente extrem de previzibile când firmele aveau cota de piață mică și ar fi fost sancționate mereu la cea mai mică abatere. În schimb, ați așteptat ca banii să fie scoși din țară și ați constatat situația financiară a celor două societăți care nu mai funcționau de mulți ani de zile ca societăți de asigurări.
Citește și: Cine este „creierul” tunurilor financiare de la ASF mușamalizate de Nicu Marcu
Puteați preîntâmpina aceste tunuri financiare de ordinul miliardelor de euro și ați mințit public Parlamentul României că nu știați ce se întâmplă cu cele două societăți de asigurări, pentru că acestea v-au transmis ani la rândul rapoarte false.
Este adevărat, v-au trimis rapoarte false și extrase de cont false pe care nu le-ați verificat decât după patru ani, deși puteați afla doar cu un telefon dat băncii unde City nu deținea nici 1 euro. Deși presa a scris la vremea respectivă și întreg consiliu al ASF știa de contul fals…
TOTI MEMBRI CONSILIULUI ASF AU ȘTIUT CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CITY INSURANCE ȘI EUROINS!
Notele de control au fost puse la dispoziția întregului consiliu al ASF.
Astăzi vom prezenta o nouă dovada a cârdășiei dintre consiliul ASF și compania Euroins, cârdășie care a avut loc acum 3 ani și jumatate, cu 3 ani înainte ca mincinosul consiliu al ASF să constate falimentul firmei Euroins.
Documentele prezentate de către ziarul Puterea arată negru pe alb:
Consiliul ASF a știut de ani de zile ce se întâmplă la City Insurance și Euroins și a fost complice la aceste falimente premeditate.
În ianuarie 2020, echipa de control a ASF a finalizat un control la Euroins.
Rezultatele controlului au fost absolut teribile! Firma de asigurări trebuia urgent închisă și sesizate organele de cercetare penală. Dar, consiliul ASF a preferat sa acopere aceste grave probleme identificate de către echipa de control.
Astăzi vom arăta cum Euroins nu își constituia rezerva de daună conform legii, subevaluând această rezervă pentru a părea solidă financiar și pentru a acapara cota de piață RCA, deși nu avea resursele financiare să facă asta.
Euroins a fost lăsată de către consiliul ASF să acapareze cota de piață RCA, deși știa că aceasta nu are capacitatea financiară de despăgubire, iar rezervele lor de daună erau drastic subevaluate.
Ca sa înțeleagă orice profan, o societate de asigurări poate vinde asigurări doar în măsură capitalului de care dispune. Mai bine zis, ar trebui!
Consiliul ASF a făcut excepție pentru City Insurance și Euroins. Acestea au fost lăsate sa vândă hârtii denumite RCA, chiar dacă nu aveau capacitatea financiară de despăgubire.
Cum e cu rezerva de daună? E simplu.
Orice societate de asigurări este obligată prin lege să o constituie la nivelul pretențiilor solicitate de către păgubitul RCA. Atunci când are loc un accident auto acoperit de o poliță de asigurare RCA, asiguratorul este obligat să pună de-o parte într-un cont, o sumă de bani pentru despăgubirea pe care trebuie să o acorde păgubitului RCA. Acea sumă de bani ar trebui să fie la valoarea pe care trebuie să o despăgubească societatea de asigurări.
Ce făcea însă Euroins? Subevalua toate rezervele de daună pe care trebuia să le plătească. Subevaluând rezervele de daună i se îmbunătățeau artificial indicatorii financiari și, astfel, putea acapara cota de piața RCA prin acest artificiu nelegal, cunoscut de consiliul ASF încă cu trei ani înainte ca societatea să între în faliment.
”40 dosare daună, cu toate că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-o unitate reparatoare parteneră Euroins (cu convenție), unde aceasta cunoștea nivelul tarifelor unităților reparatoare, totuși rezerva de daună constituită de societate a fost subevaluată față de valoarea pretențiilor rezultată din documentele existente la dosarul de daună, inclusiv față de valoarea plătită efectiv.
Iată câteva astfel de exemple:
Dosar EJ469720 – rezerva de daună 559 lei, valoare solicitată 2.999 lei, plata indemnizație despăgubire 2.999 lei.
Dosar EJ465947 – rezerva de daună 596 lei, valoare solicitată 3.416 lei, plata indemnizație despăgubire 3.313 lei.
Doar EJ469131 – rezerva de daună 605 lei, valoare solicitată 3.419 lei, plata indemnizație despăgubire 3.419 lei.
Dosar EJ469917 – rezerva de daune 502 lei, valoare solicitată 5.569 lei, plata indemnizație despăgubire 5.569 lei.”
Așa cum se poate observa, din evaluările făcute de către Euroins, nicio despăgubire nu depășea valoarea de 605 lei, în condițiile în care dauna medie la acea vreme era de vreo 7.500 de lei.
Dar asta nu e tot!
Echipa de control a ASF a descoperit și alte ilegalități săvârșite de către Euroins în acel control, și tot cu rezerva de daună. Au existat și dosare în care Euroins a constituit rezerva de daună fără efectuarea evaluării prejudiciului! Pe românește, ASF nu a găsit modul de calcul făcut de societatea Euroins pentru evaluarea prejudiciului și, astfel, firma Euroins a pus date “din burtă”.
Mai are rost să amintim faptul că Euroins a constituit rezerva de daună mult subevaluată față de valoarea solicitată și achitată de către aceasta?
Iată doar câteva exemple:
Dosarul EJ471161: Din cadrul acestui dosar lipsește cu desăvârșire atât evaluarea daunei cu TVA, cât și evaluarea daunei fără TVA! Rezerva de daună subevaluată la 1.647 lei, valoare solicitată 3.098 lei, plata indemnizație de despăgubire 3.005 lei.
Dosarul de daună EJ475316: Din cadrul acestui dosar de daună lipsește cu desăvârșire atât evaluarea daunei cu TVA, cât și evaluarea daunei fără TVA! Rezerva de daună subevaluată la 1.000 lei, valoare solicitată 8.617 lei, plata indemnizație de despăgubire 8.617 lei.
”În cazul a 20 de dosare de daună, având în vedere faptul că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-un service fără convenție de colaborare cu asiguratorul, societatea a utilizat în calculul cuantumului despăgubirii un tarif de manoperă de 65 de lei, implicit valoarea rezervei de daună avizată și stabilită pe baza acestor elemente, ceea ce a condus la un nivel al rezervei subevaluat față de cuantumul despăgubirii efectiv plătite”.
Dar iată și câteva exemple:
Dosarul EJ443970 – evaluare fără TVA 6.593 lei, evaluare cu TVA 7.845 lei, rezerva de daună 6.593 lei, valoare solicitată 35.077 lei, plata indemnizației de despăgubire 35.077 lei.
Dosarul EJ447299 – evaluare fără TVA 1.528 lei, evaluare cu TVA 1.816 lei, rezerva de daună 1.528 lei, valoare solicitată 13.399 lei, plata indemnizație de despăgubire 13.492 lei.
Dosarul EJ517678 – evaluare fără TVA 5.318 lei, evaluare cu TVA 6.329 lei, rezerva de daună 5.318 lei, valoare solicitată 21.300 lei, plata indemnizație de despăgubire 21.300 lei.
”Totodată, așa cum rezultă din informațiile cuprinse în exemplele de mai sus, în majoritatea dosarelor de daună verificate, valoarea rezervei de daună avizată constituită de societate este reprezentată de valoarea fără TVA a calculației efectuate, calculație care este făcută pe baza protocoalelor de colaborare cu unitățile reparatoare partenere.”
Toate aceste informații erau cunoscute de jupânul Nicu Marcu încă din anul 2020, când a preluat conducerea ASF, dar a lăsat firmele City Insurance și Euroins să dea tepe încă câțiva ani.
Întreg consiliul ASF cunoștea cu cel puțin trei ani înainte ca Euroins să intre în faliment, deosebit de gravele fapte ale acestei firme.
Mai vor un mandat
Actualul consiliu al ASF a fost numit de către PSD, PNL, ALDE și UDMR.
Astăzi, aceste persoane își doresc un nou mandat de patru ani la șefia ASF-ului:
Nicu Marcu – Președinte ASF, Doina Dascălu – Prim-vicepreședinte ASF, Cristian Roșu – vicepreședinte ASF, Daniel Ștefan Armeanu – vicepreședinte ASF, Gabriel Grădinescu – vicepreședinte, Jozsef Birtalan – membru neexecutiv al consiliului ASF, Ioan Gheorghe Țară- membru neexecutiv al consiliului ASF, Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv al consiliului ASF.
Adevărul este evident: Toți știau!
P.S. Toate informațiile de mai sus se găsesc în Procesul Verbal de Control cu nr. 37/10.01.2020, redactat de către echipa de control a ASF.
P.S.2. Mihaela Constantinescu, șefa de sindicat a ASF, marioneta lui Nicu Marcu, va solicita, cel mai probabil, o nouă anchetă internă ca să se afle cine transmite informații către presă și știrbește astfel buna reputație a ASF-ului.
Despre jocurile murdare ale șefei de sindicat ASF, în materialele care urmează. Vor urma și alte dezvăluiri.