Dr. Adrian Marinescu: Holera poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore!
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila apariție a unui focar de holeră la Mariupol și a trimis deja vaccinuri la Dnipro.
Holera este o boală infecțioasă acută, contagioasă provocată de vibrionul holereic (bacteria Vibrio cholerae).
Discuția despre holeră este legată de o posibilă epidemie de holeră în estul Ucrainei, în zona Mariupol, unde mai sunt cadavre care nu au fost îngropate corespunzător și temperatura aerului a crescut, unde apa poate fi contaminată. Riscul de holeră există și poate fi foarte mare în aceste condiții. Acest risc privește și țările vecine Ucrainei, printre care și țara noastră.
Ce se recomandă
În primul rând să ne informăm. Holera este o boală infecțioasă, din familia ”boli ale sărăciei”, răspândită de obicei prin ingestia de alimente și apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Această infecție intestinală se manifestă prin diaree severă și deshidratare. Medicul AdrianMarinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, subliniază, pentru DC news, că în cazul persoanelor cu sistem imunitar deficitar, holera ”poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore. Nu este un lucru de joacă”.
Simptomele holerei apar după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă, febra fiind exclusă.
Prof. dr. Carmen Dorobăț avertizează că pericolul îl reprezintă deschidratarea din cauza diareei acute apoase, pacienții având nevoie de administrarea rapidă de fluide intravenoase și antibiotice adecvate. ”Există tratament pentru holeră. Problema este că în afară de administrarea antibioticului, este vorba despre reechilibrarea organismului. Problema în holeră nu este atât tratamentul antiifecțios, ci este vorba de tratamentul de reechilibrare hemoelectrolitică”, spune prof. dr Dorobăț.
În al doilea rând se recomandă respectarea igienei personale și a celei alimentare.
Medicul Adrian Marinescu recomandă ”spălatul pe mâini cu multă apă și săpun”, cât mai des” , mai ales după folosirea toaletei, înainte de prepararea alimentelor.
De asemenea, trebuie să fim atenți la legume și fructe: de unde le procurăm, să le spălăm sub jet puternic de apă și să fie pregătire termic în mod corespunzător.